I företagstäta byn jobbas det flitigt

7 företag på 14 personer. Företagsamheten är stark i byn Liehittäjä utanför Övertorneå.

Heny och Pia Huuva driver tillsammans Huuva Hideaway och Utikt från Liehittäjä. Där satstar de på att erbjuda lokala smakupplevelser.

Heny och Pia Huuva driver tillsammans Huuva Hideaway och Utikt från Liehittäjä. Där satstar de på att erbjuda lokala smakupplevelser.

Foto: Lotten Vallgårda

Övertorneå2020-08-10 16:45

Liehittäjä ligger två mil söder om Övertorneå vid sjön Liehittejäjärvi. Den kanske är mest känd för att agera sceneri till första säsongen av SVT:s program Bastubaletten. Men är även unik på grund av sin företagartäthet. Hela 7 företag finns i byn med 14 invånare.

Makarna Pia och Henry Huuva driver tillsammans både restaurang Utblick på Luppioberget och Huuva Hideaway, med övernattningsmöjligheter och restaurang i liten skala, i byn.

– Vi satsar mycket på att erbjuda det lokala på ett sätt som lyfter fram naturen på ett hänsynsfullt sätt, berättar Pia Huuva.

De fiskar i sjön, plockar bär och annat ätbart i skogen och tar för sig av vad naturen har att erbjuda.

– Det gör att vår meny förändras över säsongerna, säger Pia Huuva och häller upp ett glas saft gjort av bland annat rödklöver, rallarros och älgört och serverar till blåbärspannkaka.

Pia och Henry vill båda att den samiska historien och traditionen ska synliggöras för besökarna de tar emot.

Utöver restaurang Utsikt och Huuva Hideaway driver Henry Huuva ett snickeri, Mestersnickerier.

Hur hinner ni med tre tidskrävande jobb?

– Vill man kunna bo så här i en liten by får man vara påhittig och företa sig saker, säger han.

I ett annat hus i byn återfinns ytterligare två företagsamma bybor. Per Huuva som är Pia Huuvas kusin är författare och har ett charkuteri. Hans sambo Yvonne Nyström driver Sveriges enda laktos- och glutenfria bageri norr om Sundsvall.

Yvonne Nyström jobbade i 35 år som förskolepedagog, fram tills att hon för fem år sedan öppnade bageriet.

– Det hade legat som en dröm i bakhuvudet under alla år och eftersom jag själv inte tål gluten var det så roligt att börja baka glutenfria produkter som inte går att få tag på här annars. Mazariner till exempel.

Men det är inte bara glutenintoleranta som utgör hennes kundkrets.

– Jag bakar tunnbröd på nässlor, björk och gran och eftersom det är ganska unikt lockar det en bred grupp.

Hon tycker inte att det är något problem att driva företag i en liten by. Hon åker runt på mässor och marknader i Norrbotten och säljer sina produkter där.

I ett annat hus i byn bor Philip Stoltz. Han kommer från Tyskland men flyttade till Sverige för en tid sedan. I hans företag föder han bland annat upp jakthundar av rasen Weimaraner. Den senaste kullen föddes i januari i år. I övrigt jobbar han med jakt- och fisketurism, inte minst för tysktalande turister.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!