På tur i gammelskogen

Bland lunglav, skägglav och över 300 år gamla träd firades invigningen av naturreservatet Makkarajärvi, Övertorneå, i helgen.

GULDGRUVA. I dag finns inte så många skogar med träd som är över 300 år gamla. "Makkarajärvi naturreservat är en guldgruva för oss som gillar gammelskogar", säger Frédéric Forsmark, länsstyrelsen Norrbotten.

GULDGRUVA. I dag finns inte så många skogar med träd som är över 300 år gamla. "Makkarajärvi naturreservat är en guldgruva för oss som gillar gammelskogar", säger Frédéric Forsmark, länsstyrelsen Norrbotten.

Foto: Sabina Nilsson

Övertorneå2013-06-17 06:00

I dag är det få skogar i Sverige som består av flera träd med över 300 år på nacken. Men i Makkarajärvi finns många gamlingar.–  Det är en riktig guldgruva för oss som gillar gammelskogar, säger Frédéric Forsmark, Länsstyrelsen i Norrbotten.

Med honom i spetsen vandrade en grupp på drygt tjugo personer runt i naturreservatet efter söndagens invigning. En av deltagarna var Meja Björnfot, 3, från Övertorneå. När gruppen stannade för att beskåda lunglav passade hon på att smaka ett granskott. Vid hennes sida sitter Pernilla Sirviö, Hedenäset.–  Vi är ett gäng som tänkte att vi tar en dagsutflykt i skogen. Det känns kul när det händer något samtidigt som man får lära sig saker, säger Pernilla.

Flera nya naturreservat

I Norrbotten finns cirka 300 naturreservat. Anna Berhan och Per-Anders Jonsson, båda från Länsstyrelsen, berättar att de ska försöka inviga minst ett naturreservat varje år.–  Senaste åren har det blivit så många nya naturreservat. Bara i Övertorneå har det ökat från fem till 22 reservat på kort tid. Förr var Tornedalen lite av en vit fläck på kartan när det gäller just detta, säger Per-Anders Jonsson.

De är överens om att det skulle gå att utveckla och ordna guidade turer för turister och liknande i naturreservaten. –  Skolklasser kanske kan åka ut och se den biologiska mångfalden, som hackspetten som bygger bo i den gamla aspen eller träd som är 500 år gamla. Vi bör vara stolta och ta tillvara på detta i större utsträckning än vi gör i dag. Det finns oändliga möjligheter, säger Anna Berhan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om