För sex år sedan startade Roger Niemi sitt företag Tornedalens renprodukter i Soukolojärvi utanför Övertorneå. Nu kan han titulera sig svensk mästare i kategorin lufttorkat kött. Titeln förärades han på fredagen då årets SM i Mathantverk avgjordes vid Stockholmsmässan. Hans kallrökta och lufttorkade renkött föll juryn väl i smaken. "Här finns kort sagt inte många saker man kan göra bättre" står det bland annat i deras motivering. Syftet med mästerskapet är att göra mathantverket känt och att stimulera dess utveckling. Roger Niemi är stolt.
Tillbaka 2012
- Det känns fantastiskt. Jag har börjat från noll och nu är jag med och sätter Tornedalen på matlandet Sveriges karta, säger han.
Mästartiteln kommer han att använda i sin marknadsföring.
- Det här kommer att synas på mina förpackningar, säger han.
Tre personer arbetar i företaget. Verksamheten är säsongsbunden. Roger Niemis förhoppning är att kunna förlänga säsongen.
- Renkött är en bristvara så vi kan inte öka mängden kött men däremot kan vi öka förädlingsgraden, säger han.
Och nästa år är han redo för nytt deltagande i SM men med en ny produkt.
- Då tänker jag ställa upp med lufttorkad korv.
Totalt bedömdes 520 hantverksmässigt tillagade produkter av en jury som bestod av 70 personer.