SM-guld i mathantverk till Tornedalsföretag

Sveriges bästa lufttorkade kött produceras av Roger Niemi i Soukolojärvi. På fredagen tog han hem segern vid SM i matverk i Stockholm.

BÄST. På fredagen vann Roger Niemi från Soukolojärvi SM-guld med sitt lufttorkade renkött.

BÄST. På fredagen vann Roger Niemi från Soukolojärvi SM-guld med sitt lufttorkade renkött.

Foto: Johanna Makslahti

Övertorneå2011-11-14 06:00

För sex år sedan startade Roger Niemi sitt företag Tornedalens renprodukter i Soukolojärvi utanför Övertorneå. Nu kan han titulera sig svensk mästare i kategorin lufttorkat kött. Titeln förärades han på fredagen då årets SM i Mathantverk avgjordes vid Stockholmsmässan. Hans kallrökta och lufttorkade renkött föll juryn väl i smaken. "Här finns kort sagt inte många saker man kan göra bättre" står det bland annat i deras motivering. Syftet med mästerskapet är att göra mathantverket känt och att stimulera dess utveckling. Roger Niemi är stolt.

Tillbaka 2012
- Det känns fantastiskt. Jag har börjat från noll och nu är jag med och sätter Tornedalen på matlandet Sveriges karta, säger han.

Mästartiteln kommer han att använda i sin marknadsföring.

- Det här kommer att synas på mina förpackningar, säger han.

Tre personer arbetar i företaget. Verksamheten är säsongsbunden. Roger Niemis förhoppning är att kunna förlänga säsongen.

- Renkött är en bristvara så vi kan inte öka mängden kött men däremot kan vi öka förädlingsgraden, säger han.

Och nästa år är han redo för nytt deltagande i SM men med en ny produkt.

- Då tänker jag ställa upp med lufttorkad korv.

Totalt bedömdes 520 hantverksmässigt tillagade produkter av en jury som bestod av 70 personer.

SM i Mathantverk arrangeras av Eldrimner - nationellt resurscentrum för mathantverk med säte i Jämtland.

Syftet är att göra mathantverket känt och att stimulera dess utveckling.

Årets mästerskap var det 15:e i ordningen.

Totalt bedömdes 520 produkter inom 39 olika klasser.

Tornedalens Renprodukter vann guld i klassen lufttorkat kött med sin produkt soukisrökt renstek.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om