Stämningen var till en början lite orolig bland människorna som samlats utanför Folkets Hus på fredagskvällen. Många funderade på hur det skulle gå att fotografera i regnet och om det i så fall skulle bli bilder där balparen tvingades ha både paraply och jackor på sig. Men precis när den första bilen brummande gled in framför folkmassan var det som om regnet plötsligt upphörde. De uppklädda balparen kunde utan problem posera framför vänner och familj som glatt lät kamerablixtrarna smattra.
Hästtjej med resdrömmar
En av årets studenter var Fanny Eriksson. I stället för att klä sig i klänning hade hon en vacker, ljusrosa byxdress dekorerad med tränsbett. – Jag är hästtjej och trivs inte så bra i klänning, därför tänkte jag att denna skulle passa bättre, säger hon med ett leende.
Hon beskriver de tre åren på gymnasiets samhällsprogram som lärorika och roliga. Men vad som händer nu vet hon inte – än.
– Jag har sökt lite olika skolor, men känner mig samtidigt sugen på att åka ut och resa. Till en början tänker jag ta varje dag som den kommer.
"Hur bra som helst"
Rebecka Perä har två kavaljerer när hon skrider fram på röda mattan. Den ena är Pontus Enbuske och den andra är Nils Westerberg.
– Vi har lottat vilka som går med vilka. Det är tradition att göra så i Övertorneå, och det tycker vi är bra, säger Rebecka Perä.
Alla tre såg fram emot en oförglömlig kväll med god mat, underhållning och dans.
– Det känns väldigt overkligt att det nu är vi som är studenter och går balen. Jag har ju varit här och tittat flera år och tänkt att det är länge kvar, men tiden går så fort, säger Rebecka Perä.
Hon får medhåll av Pontus Enbuske som tillägger:
– Gymnasietiden har flugit fram. Den har varit hur bra som helst och det tror jag alla som står här i dag kan intyga. Övertorneå är en perfekt kommun att växa upp i.