Det hela började för fyra år sedan.
Då träffades skogsägarna och kommunstyrelsen i Övertorneå för att se över hur skogen som resurs skulle kunna få ett större mervärde.
Näringslivschef, Stig Kerttu, fick i uppdrag att titta närmare på frågan och så småningom växte Arctic Boreal Climate Development fram.
Binder koldioxid
Projektet är vetenskapligt upplagt och ett tjugotal skogsägare medverkar tillsammans med aktörer som lkab, Sveaskog, Kalix naturbruksgymnasium, slu, landstinget, länsstyrelsen och Syab.
- Det var ett år senare, 2009, som vi drog igång och vår projektledare kunde börja jobba för att öka tillväxten i skogen. Växande skog binder koldioxid, och det här jobbade vi med under 2010, 2011 och 2012, säger Stig Kerttu.
Positivt resultat
Projektets resultat blev mycket positivt. Man har ökat bindningen av koldioxid med 58,3 tusen ton koldioxid och genom detta har ett förslag till ett handelssystem med koldioxidkrediter från skogen utvecklats.
Resultaten har även uppmärksammats internationellt.
I helgen åkte projektledaren Anna Andersson och LRF Norrbottens ordförande Nils-Olov Lindfors till klimatkonferensen World Low Carbon Earth Summit i Kina där de presenterade projektet för ett 40-tal länder.
Långsiktigt
Det nordliga barrskogsbältet omfattar cirka 20 procent av världens skog.
Enligt Anna Andersson är fördelarna med det föreslagna systemet att det inkluderar de små skogsägarna och är långsiktigt hållbart.
- Tidigare i internationella klimatförhandlingar har man mest fokuserat på regnskogens betydelse för klimatet. Men på den här konferensen tydliggjordes den enorma potentialen som finns i våra skogar, säger hon.