Övertorneåprofilens nya Etiopienprojekt

36 år efter lanseringen som ekokommun vill Torbjörn Lahti att Övertorneå ska ta nästa stora steg – i ett etiopiskt samarbete.

Torbjörn Lahti

Torbjörn Lahti

Foto: privat

Övertorneå kommun2019-10-30 14:17

Som ordförande i ekonomiska föreningen Sustainable Sweden (hållbara Sverige) driver Torbjörn Lahti i dag ett projekt som involverar 14 etiopiska städer i fem regioner. Om det som Övertorneå en gång blev 1983 kan kallas för ekokommun 1.0 så jobbar Lahti i dag med att utveckla ekokommun 5.0.

– Att förändra världen handlar om tre saker: Lära, planera och göra, säger Juoksengibördige Torbjörn Lahti.

I Etiopien jobbar föreningen med utbildning för att främja miljön genom hållbara satsningar. Övertorneå kommun ska ingå i projektet, först och främst med utbildningstillfällen i Övertorneå, men man har även möjlighet till utbyte med Etiopien.

Vad behöver man göra för att vara en modern ekokommun?

– Det behövs långsiktig planering och ska man vara elak mot Övertorneå så har det aldrig varit deras styrka. Det andra är att bygga upp ett kompetenscenter. Man måste ha en plattform som driver projekt och har kunskap – det är en nyckel. Det tredje är att starta upp så många verksamheter som möjligt som följer tankemönstret vi har.

I Övertorneå har man från politiskt håll sett självkritiskt på arbetet med miljö och bevarandet av varumärket som den första ekokommunen. Man har gjort en ny satsning den här mandatperioden och det är genom det arbetet man har tagit kontakt med Torbjörn Lahti igen.

– För deras egen överlevnads skull ser jag inte andra alternativ än att de jobbar hårt med miljön och hållbarhet. Och de har ett kulturarv att bevaka som världens äldsta ekokommun, säger ekokommunens fader Torbjörn Lahti.

Torbjörn Lahti
Torbjörn Lahti
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!