På lördagen avslutades Pajala winter classic conference där Pajalas utmaningar stod på agendan. Under ledning av moderator Per Nuder diskuterade en panel bestående av representanter från näringslivet, kommunen och landshövding Per-Ola Eriksson Pajalas kommande behov av bostäder och lokaler. Ett behov som måste lösas om kommunen ska utvecklas till en attraktiv plats att både bo och arbeta i, vilket är en nödvändighet - det var samtliga debattörer överens om.
Locka unga och kvinnor
- Utan bostäder blir Pajala ett ungkarlarnas paradis och det vill vi inte, säger landshövding Per-Ola Eriksson.
För att nå dit krävs inte bara investeringar i byggande - det måste också skapas förutsättningar som lockar de unga och kvinnor att bosätta sig i kommunen, påtalade Per-Ola Eriksson. De 3,2 miljoner kronor han överlämnade till kommunalrådet är specifikt avsatt för detta.
- Vi vill underlätta arbetet med att skapa aktiviteter inom kulturen, föreningslivet och annat som bidrar till ett attraktivt Pajala, säger han.
Kommunalrådet Kurt Wennberg är glad.
- Jag är tacksam. Nu fortsätter vi arbetet med att engagera folk och skapa delaktighet i att möta det nya som kommer, säger han.
Flaskhals
Men inflyttning kräver bostäder och den nöten måste knäckas. I dag finns 734 personer i bostadskön.
- Boendet är en flaskhals som måste undanröjas och då krävs ett politiskt nytänkande där man tar sig över gränserna och ser helheten, säger Stellan Lundberg, chef för ÅF Infraplan.
I sex år har de arbetat med processen i Pajala där de bland annat utfört strategistudier.
- I dag är 134 jobb ute och hittills har 1.500 personer sökt dem. Då måste det finnas bostäder, annars kan inte det övriga näringslivet expandera. Det här är bekymmersamt. Nu krävs det ett lagarbete mellan det privata näringslivet, kommunen och politiken för att klara det, säger han.
Den 11 april åker Kurt Wennberg, landshövding Per-Ola Eriksson och representanter från Northland Resources till Stockholm för att uppvakta näringsdepartementet.
- Regeringen måste visa att de vill hjälpa till i vårt arbete, säger Per-Ola Eriksson.