Här ligger borrkärnorna som ger Pajala hopp

Här ligger hoppet om brytning. I lådor samlas borrkärnor som innehåller järnmalm - helst mycket. - Alla går och väntar, säger Martin Krekula.

ANALYSMATERIAL. Martin Krekula håller ordning på borrkärnorna.Foto: Roland S Lundström

ANALYSMATERIAL. Martin Krekula håller ordning på borrkärnorna.Foto: Roland S Lundström

Foto: Roland S Lundström

Pajala2009-06-11 06:00
Det kan bli stora arbetsplatser. Så långt har gruvprojektet utlöst 40 jobb på svenska sidan och 15 på den finska.- Alla vill att det ska bli som det är tänkt. Det skulle betyda mycket här, säger en anställd i Pajala Folkets hus.Martin Krekula, från Pajala, tillhör teknikerna som arbetar med borrkärnor från genomförda borrningar. Över tid har stora mängder tagits fram och vid tillfället fyller staplade lådor upp en stor förrådsbyggnad.Borrkärnorna ska ge en del av svaret på om det blir en gruvepok i Tornedalen.Borrkärnorna registreras, det ska framgå varifrån de kommer, och på vilket djup.De runda kärnorna klyvs med sågklinga, ena halvan sparas, den andra analyseras av geologer. På vissa lådor står det SAH, som i Stora Sahavaara. Där genomförde Northland Resources provbrytning 2007. En snedlutande nedfart ebbar ut i det gröna vatten som fyllt upp en del av hålet som togs upp.- Det var först när hålet tillkom som pessimisterna i bygden började tro på gruvbrytning, säger Jonas Lundström, kommunikationsdirektör i gruvbolaget.Lägre värde
Likväl finns tvivlet. Nyligen stod det klart att järnmalmspriserna sänks drastiskt.Malmen kring Pajala är lågvärdig jämfört med den i Malmfälten. Kuriren får redovisningar från branschpersoner som kommer fram till att Norrbotten satt hoppet till ett projekt som inte kan bli lönsamt.- Det är lägre järnhalt, ja, men vi ska inte under jord utan bryta i dagbrott och därmed till lägre kostnader än underjordsbrytning. Vi tror att när vi börjar producera 2011-2012 då har stor del av efterfrågan återkommit, säger Karl-Axel Waplan, Europachef vid Northland Resources.I Sahavaaras omgivning är det mest skog och Jonas Lundström påtalar att problemen från Kiruna och Malmberget aldrig kan uppstå. Järnmalmsfyndigheten i marken sluttar bort från bebyggelsen, inte mot den."Alla frågar"
Northland Resources har kontor i Luleå och Pajala. I Pajala finns också lagret med borrkärnor.- Alla frågar när brytningen ska komma igång. Jag säger "jag vet inte", berättar teknikern Janne Lapinniemi, från Kolari.Intill står landsmannen och kollegan Jerker Erkki.- Vi hoppas ju att det ska bli mera jobb om det blir brytning, klargör han.- Det skulle betyda mycket om det blir av. Många jobbar i Kiruna och skulle nog flytta tillbaka, tror Martin Krekula.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om