"Inte bara Northland har det tufft"

Gruvexperten Magnus Ericsson tror fortfarande på gruvdrift i Pajala. Northlands besked på måndagen har inte fått honom att ändra uppfattning.

Tufft marknadsläge. Enligt Magnus Ericsson är det många aktörer på marknaden som har det tufft just nu.

Tufft marknadsläge. Enligt Magnus Ericsson är det många aktörer på marknaden som har det tufft just nu.

Foto: Peter Knutson

Pajala2014-07-01 18:00

– Jag blev lite förvånad, jag trodde att de skulle ro i land det här, säger Magnus Ericsson om beskedet att bolaget går in i en informell rekonstruktion och tvingas till nedskärningar.

Magnus Ericsson är mineralekonom, professor vid Luleå universitet (LTU) och grundare av Raw Materials Group. Under Northlands förra ekonomiska kris trodde han på fortsatt gruvdrift i Pajala. Det gör han fortfarande, och ser en ljusning på marknaden i slutet av året. Fram till dess menar han att det gäller för Northland att hålla ut.

– Men det är inte bara Northland som har det tufft, det är en tuff situation på järnmalmsmarknaden just nu, säger han.

Samtidigt gör den låga prisnivån att behovet av import kan komma att öka i andra länder, till exempel Kina.

– Nu när priserna är så här låga drabbas även kinesiska gruvor, vilket kan leda till ett ökat importbehov till Kina.

– Och generellt kan man säga; stål och järnmalm är fundamentalt, behovet kommer att finnas där.

En av de experter som var mest kritiska mot Northland under krisåret 2013 var Claes Hemberg, sparekonom på Avanza Bank. Han menar att Northland har fem-tio års arbete framför sig för att få lönsamhet och har en rad problem att lösa.

– Jag skulle hoppas på att det fanns en större krismedvetenhet, en större insikt att hela idén och projektet måste jobbas om. Aktieägarna och de som jobbar på gruvan får fortsätta att hålla tummarna väldigt hårt. Jag ser ingen anledning att sitta kvar i aktien som aktieägare.

Även om gruvbranschen är konjunkturkänslig, så anser Claes Hemberg inte att bolaget kan ge låga råvarupriser skulden för det ekonomiskt trängda läget.

– Det är det här vi ser i hela branschen, samma problem med skulder, samma problem med lönsamhet. Man skyller på fallande järnmalmspriser. Men är man i den här branschen måste man utgå från att priset på råvaran varierar, man kan inte säga att det är därför man måste rekonstrueras, det fungerar inte i långa loppet.

– När jag talar med internationella experter menar de att gruvbolag som gått väldigt dåligt, ingen nämnd ingen glömd, att det är bevis på att man räknat fel och inte vet hur branschen fungerar. Man måste ha en mycket mer hållbar budget, säger han.

Men är inte de låga järnmalmspriserna en faktor i det här fallet?

– När det går dåligt är det alltid lätt att skylla på omvärlden. Jag köper inte sådana argument, man får nog räkna med att priset på råvaran kan variera väldigt kraftigt. Det har man inte räknat med här.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om