Sameby vill påverka järnvägsdragning

Med anledning av den stundande gruvbrytningen i Pajala har kommunalråd Bengt Niska (s) tidigare förklarat behovet av en järnväg som förenar Pajala med finska Kolari. Nu kräver Muonio sameby att få vara med i planeringen.  -Det vi saknar är en dialog med kommunen angående infrastruktursatsningen, vi vill komma in i startskedet, säger samebyns ordförande Tomas Sevä.

OROLIG. Muonio samebys ordförande Tomas Sevä, är rädd att samebyn inte kommer få komma till tals om den järnväg som planeras i anslutning till gruvan nordväst om Pajala."Vi vill hjälpa till med hur järnvägen dras, och det är viktigt att vi kommer med i ett tidigt skede", säger han.

OROLIG. Muonio samebys ordförande Tomas Sevä, är rädd att samebyn inte kommer få komma till tals om den järnväg som planeras i anslutning till gruvan nordväst om Pajala."Vi vill hjälpa till med hur järnvägen dras, och det är viktigt att vi kommer med i ett tidigt skede", säger han.

Foto: Privat

PAJALA2008-03-03 01:45

Det är som bekant det kanadensiska gruvbolaget Northland resources som planerar järnmalmsbrytning i Tapulifyndigheten nordväst om Pajala. Muonio sameby, som har sina betesmarker i området, deltar i gruvbolagets arbete med att ta fram både MKT (miljökonsekvensbeskrivning), och SKT (social konsekvensbeskrivning). Tyst från kommunen
Tomas Sevä berättar att det däremot varit helt tyst från Pajala kommun. -Vi saknar en konstruktiv dialog med kommunen. Vi vet att de jobbar för att få järnväg till gruvan, med det har gruvbolaget inget att göra med. Det är kommunen och staten som för de diskussionerna. Kommunalråd Bengt Niska har tidigare förklarat att en järnväg mellan Kolari och Pajala är av högsta prioritet. Att bygga den beräknas kosta cirka 500 miljoner kronor, varför statliga medel är ett måste. "Stora förändringar"
Men hur de samtalen förs och ser ut har Tomas Sevä inte en aning om. -Vi vet bara det som står i tidningarna. Samebyn ska ha samma information som gruvbolaget får av kommunen. Det kommer att bli stora förändringar för samebyn, och då gäller det att vi kommer in i samhällsbyggandet i ett tidigt skede. Tomas Sevä förklarar att kommunens agerande inte är ovanligt. Att samebyarna kommer i kläm är snarare normen i Sverige. - Det är tråkigt eftersom vi många gånger tvingas säga nej och överklaga. Får vi istället vara med i ett tidigt skede, och bidra med våra synpunkter kan vi ställa oss positiva till samhällsutbyggnaden. Vi vill hjälpa till redan nu med hur järnvägen ska dras. Planeras ännu
Å andra sidan befinner sig Northland resources ännu i planeringsstadiet, och i diskussionerna med Muonio sameby har infrastrukturfrågan aldrig kommit upp. Tomas Sevä är tveksam till om gruvbolaget ens räknat med en järnväg. -Jag tror att de tittar på olika lösningar, det finns alternativ till järnvägen. Det här är ju något som Bengt Niska har gått ut med i pressen och planerat. När Kuriren når Bengt Niska vill han inte uttala sig om järnvägsplanerna. -Jag har ingenting att säga, det är bolaget som sköter de förhandlingarna. Jag antar att det har sin agenda, och när de är redo kommer vi att ta upp det här.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om