I Pajala har värsta kylan lagt sig. Men i de politiska rummen fortsätter stämningen att vara frostig. Minst sagt.
På arbetarekommunens möte under måndagen ska medlemmarna säga sitt. Vem blir partiets förslag till kommunstyrelsens nya ordförande och Pajalas nya kommunalråd efter avgående Harry Rantakyrö (S)? Från vilken falang i partiet blir det?
Partiet är numer indelat i två falanger och det är inte höger mot vänster som man kan tänka sig. Det är byarna mot centralorten, enkelt uttryckt. På ena sidan står socialdemokrater som tycker att kommunen har haft orimligt många skolor och att kostnaderna måste skäras just där. På andra sidan står partikamrater som menar att det inte är att tänka på hela kommunens bästa och att det är byarnas död. Alla socialdemokrater i Pajala bryr sig inte bara om en politisk punkt. Men frågan om skolor och badhus, byar och centralorten är den som har ritat om politiska kartan.
Nu kan man tänka sig att det ska bli ett avslut. Den ena sidan vinner och den andra finner sig med det. Men så behöver inte utgången bli. Mycket talar snarare för att kaoset kommer att råda även fortsättningsvis. Om det nu blir ett socialdemokratiskt kommunalråd överhuvudtaget.
När Kuriren frågar ut Pajalabor om vem de hoppas på är Bengt Niska den som får mest stöd. Niska är inte längre ett alternativ eftersom han har dragit sig ur på grund av hälsoskäl. Nu är det sju kandidater kvar, men de riktiga favoriterna anses vara Ulrica Hammarström och Jan Larsson eller Laila Mäki. Ulrica Hammarström kan kallas medlemmarnas och "byarnas" representant. Hon är relativt ny i politiken, men säger själv att hon då också kan bidra med mycket nytt. Jan Larsson och Laila Mäki är de rutinerade politikerna. Jan Larsson har däremot gått ut hårt mot medlemmarna och i kommunfullmäktige har han gått emot partistyrelsens vilja.
Att Larsson med flera i kommunfullmäktige går emot partiets vilja är något som kan hända igen. Även när det kommer till kommunalrådsfrågan. Om till exempel Ulrica Hammarström blir vald under måndagen är det inte säkert att hon får Jan Larssons röst i kommunfullmäktige.
– Det är inte säkert. Det beror på fullmäktigegruppens majoritetslinje. Jag kommer alltid att gå på den linje som vi kommer överens om i fullmäktigegruppen. Jag har ett ansvar över de som har röstat in oss i fullmäktige för den här mandatperioden, säger Jan Larsson.
Speciellt om det kommer någon som är ny i kommunpolitiken är Larsson redo att rösta för ett annat förslag.
– Det vore tråkigt om de gick emot medlemmarnas vilja. Då spär det bara på de här falangerna ännu mer, tyvärr. Vi måste enas och då gäller det att ge och ta från alla håll, menar Ulrica Hammarström.
Oavsett vem som får medlemmarnas stöd är det inte avgjort. Socialdemokraterna och Vänsterpartiet kommer, eftersom de har tomma platser i kommunstyrelsen, kunna ha vem som helst som förslag. Sedan kan alla nuvarande ledamöter i kommunstyrelsen bli valbara om de ställer upp. För S innebär det att även om Ulrica Hammarström nomineras så kan både Laila Mäki och Jan Larsson också göras det. Vänsterpartiet, Pajalas näst största parti, kan tänkas ha en kandidat att rösta på.
Det mesta kan komma att avgöras genom partiöverskridande förhandlingar innan kommunfullmäktige 16 januari.
För S lär bråket inte vara över, oavsett vem som blir kommunalråd. Inte den här mandatperioden i alla fall.