– Den är inspirerad av The Magnettes, och titeln är tagen från en av deras låtar. Sedan är artisten Johan Airijoki från Malmberget med och spelar en roll, en musiker från Norrbottens inland, så man kan nästan säga att han spelar sig själv, och även hans musik har varit en inspiration för skrivandet av manuset, berättar Jon Blåhed, regissör och manusförfattare.

Spetsar man öronen så är det många norrbottniska artister som hörs i filmen, tillägger han.

Förra året spelades Jon Blåheds film "Turpa Kiinni Minun Haters" in i hans forna hemby Tärändö.

Artikelbild

| Jon Blåhed har gett sin film en titel på meänkieli för att få folk att haja till.

– Det var jättekul att komma dit och filma, otroligt hjälpsamma människor och bra stämning.

Själv flyttade han därifrån som tonåring till Västkusten och numera bor han i Umeå.

Filmtiteln är på meänkieli och i filmen talas en del meänkieli, men ungdomarna talar svenska. Att få kan uttala eller ens stava till filmtiteln tycker han är lite kul.

– Vi ville ha en lite krånglig titel så att folk hoppar till när de läser den. Då kommer de ihåg den.

Det handlar om två systrar, gestaltade av Irma von Platen och Malin Buska. Malin Buska har själv rötterna Övertorneå och blev ifjol utsedd till "årets norrbottniska nöjesprofil" av Norrbottens Media.

Den yngre flyttar till Stockholm men efter ett dödsfall i familjen återvänder hon till sin hemby i Pajala. Där möter hon sin äldre syster på begravningen och bestämmer sig för att stanna kvar över sommaren för att följa med systern och systerns pojkvän, spelad av Johan Airijoki, på en bilfärd genom Tornedalen.

– Under resan kommer identitetsfrågorna, som jag tror att många som sysslar med musik och kultur i Norrbotten brottas med, upp. Jag har följt The Magnettes karriär och sett hur de har rört sig fram och tillbaka. Man flyttar söderut, flyttar tillbaka, vill bo kvar men vet inte riktigt om det går.

Det är en 45 minuter lång spelfilm, ett drama som angränsar till både musikfilm och roadmovie, och som ingår i projektet Moving Sweden, i vilket han också har fått chansen att spela in sin långfilm "Inland" i sommar.

– Nu är det postproudktion hela hösten och så satsar vi på premiär av "Inland" i början av nästa år, så det är fullt ös, men det känns jättebra.

Efteråt har han flera nya filmprojekt som han håller på att jaga pengar till på gång.