Isfritt till Nordpolen

Europeiska forskare fick en chock när deras satellitbilder avslöjade att det arktiska istäcket krympt så kraftigt att ett fartyg skulle kunna segla obehindrat hela vägen till Nordpolen.

PARIS2006-09-20 17:27
Bilderna togs 23?25 augusti från instrument ombord på det europeiska rymdorganet ESA:s satelliter Envisat och EOS Aqua. De visar dramatiska förändringar i det fasta istäcket i Arktis som normalt inte påverkas så mycket av den arktiska sommaren.<BR>Man kan på bilderna se en bred spricka i istäcket, större än Brittiska öarna, i det fasta istäcket norr om Svalbard. Havet är öppet upp genom den ryska delen av ishavet, hela vägen upp till Nordpolen.<BR><BR><STRONG>Rekordtunt täcke</STRONG><BR>Delar av det istäcke som överlevt sommarens smältperiod har enligt ESA-forskarna splittrats upp av kraftiga stormar under sensommaren.<BR>? Situationen liknar ingen annan som observerats under tidigare säsonger med rekordtunt istäcke, säger Mark Drinkwater vid ESA.<BR>Han är övertygad om att ett fartyg mycket väl utan problem skulle kunna ta sig från Spetsbergen till Nordpolen, ett område som normalt är täckt av tjock is.<BR>? Om den kraftigt avvikande trenden fortsätter kommer det att vara öppet vatten genom Nordostpassagen, nordostrutten mellan Europa och Asien, under längre perioder under sommaren, säger Drinkwater.<BR><BR><STRONG>Krymper stadigt</STRONG><BR>Satellitövervakningen i Arktis de senaste 25 åren har avslöjat att istäcket i Norra ishavet successivt krymper och tunnas ut i takt med den globala uppvärmningen. Det gäller inte bara drivis som i ökad omfattning smälter bort varje sommar, utan också den fasta isen som nu försvinner i allt snabbade takt.<BR>ESA:s satellitbilder presenteras bara en vecka efter det att forskare i tidskriften Science slagit fast att en sjundedel av åretruntisen i Arktis försvann mellan 2004 och 2005.<BR>Enligt ESA-forskarna är det första gången som de registrerat en så tunn och uppsprucken fast is i den europeiska delen av centrala Arktis.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!