Pengar till kulturlivet debatterades

Pengar till kulturlivet vållade debatt när regionledningens finansplan togs upp under regionfullmäktige. "Pop och film är inget som regionen kan unna sig", säger Marianne Sandström (SD).

Marianne Sandström och Sverigedemokraterna vill att regionen ska lägga ner BD Pop och Filmpool Nord för att hitta ytterligare besparingar.

Marianne Sandström och Sverigedemokraterna vill att regionen ska lägga ner BD Pop och Filmpool Nord för att hitta ytterligare besparingar.

Foto: Viktor Lundmark

Norrbotten2019-11-19 18:45

På bordet för beslut under tisdagens regionfullmäktige låg regionledningens förslag till finansplan, mot den ställdes Socialdemokraternas förslag. 

Regionrådet Kenneth Backgård (SJVP) valde att inleda debatten med att påtala vikten av arbetet med kostnadsminskningar på 700 miljoner kronor.

– I dag är det ingen som är obekant med att regionen genomgår en stor omställningsprocess. Det innebär ett ekonomiskt uppdrag som är allomfattande.

Sverigedemokraterna yrkade på bifall till regionledningens förslag till finansplan, men med ett tillägg. Genom att avveckla BD Pop, Filmpool Nord, Konstmuseet i Norr och Rubus arcticus-stipendiet menar de att regionen kan spara ytterligare 40 miljoner kronor.

– Kultur är ett av de områden där vi kan genomföra besparingar. Pop och film är inget som regionen kan unna sig, säger oppositionsrådet Marianne Sandström (SD).

Hon fick medhåll av Lage Hortlund (SD).

– Ska vi syssla med popmusik och stödja enskilda popmusiker eller kommersiell film för vuxna? Det är helt fel att skattepengar ska användas till det.

Bengt Westman (S) gillade inte Sverigedemokraternas förslag.

– Det är ett tråkigare Norrbotten Sverigedemokraterna vill ha. Stipendiaterna var ju inte här för att vi skulle ha roligt. De var här för att de gjort något viktigt för länet.

Socialdemokraterna efterfrågade fler visioner från regionledningen, som de menade saknas i finansplanen.

– De här siffrorna har ingen betydelse om det inte finns någon idé eller vision bakom dem, säger Elisabeth Lindberg (S).

Linda Frohm (M) svarade.

– Vision och politisk vilja presenterade vi i vår strategiska plan i juni. I dag pratar vi om finansplanen. 

Ett ord som använts flitigt sedan regionledningen tillträdde är genomlysning. Kortfattat handlar det om att gå igenom en verksamhet eller ett område för att få beslutsunderlag. Anders Öberg (S) var kritisk till begreppet.

– Genomlysning används när det passar på områden vi inte får möjlighet att diskutera på fullmäktige. När ljuset släcks blir det mörkt och verksamheterna är borta.

Regionledningens förslag till finansplan gick igenom, men när det gäller de höjda patientavgifterna återremitterades ärendet. Glenn Berggård (V) hade yrkat på återremiss då han ville se konsekvensbeskrivningar gällande klimatet och socioekonomiska konsekvenser av beslutet.

Kenneth Backgård och regionledningen fick igenom sitt förslag till finansplan, men förslaget om höjda patientavgifter återremitterades.
Kenneth Backgård och regionledningen fick igenom sitt förslag till finansplan, men förslaget om höjda patientavgifter återremitterades.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!