Seniordagen är första lördagen i oktober och platsen är Kalix folkhögskola.

På programmet finns prova-på-workshops i allt från teater, kreativt skrivande, hunddressyr, Qi gong och Tai Chi, kreativt skapande med akrylfärger och skapande i miniatyr till kunskaper om läkeörter samt råd om hur du startar din egen kurs.

Eftermiddagen och kvällen avslutas med matshow, middag, mingel och underhållning.

Bakom initiativet står Studieförbundet Vuxenskolan (SV), SFP Seniorerna och Kalix kommun, alla seniorer är välkomna och inbjudan har gått ut även i grannkommuner.

– Vi har återkommande pratat om att arrangera en sådan här dag, säger Gunilla Lindbäck med medhåll av Susanne Björck, båda SV.

Prova-på-aktiviteterna är gratis, matshowen och middagen kräver föranmälan och betalas på plats.

Robert Nordqvist och Maine Carlsson, båda SPF (Sveriges Pensionärsförbund) Seniorerna säger att det finns ett stort behov av en Seniordag.

– Många pensionärer har mycket att göra i veckorna, men många är ensamma från fredag kväll och under helgen, säger Robert Nordqvist som nämner att särskilt nya pensionärer som kanske inte funnit nya sociala sammanhang och nyanlända kan ha svårt att bryta ensamheten.

Katarina Burman (V), vice ordförande i socialnämnden, berömmer inititiavet:

– Många äldre känner sig ensamma, kanske särskilt i byarna, det är bra att komma ut och träffa nya människor och det är jättebra för hjärnan att fortsätta lära sig nya saker hela livet.