Personal på JB misshandlades i pingisrummet

En i personalen på ungdomshemmet Johannisberg blev misshandlad av fyra intagna ungdomar. Det berättar institutionschefen efter tumultet som uppstod under torsdagskvällen.

Ungdomshemmet i Kalix tar emot grovt kriminella ungdomar.

Ungdomshemmet i Kalix tar emot grovt kriminella ungdomar.

Foto: Per Lundström

Kalix kommun2019-11-22 12:11

Under torsdagskvällen kom räddningstjänsten, ambulans och polis till ungdomshemmet i Kalix efter att ett våldsamt bråk hade ägt rum. Misstanken är att en i personalen har blivit misshandlad av fyra ungdomar.

Institutionschefen Tomas Fjellvind berättar under fredagsförmiddagen vad han har hört om incidenten. Enligt honom började det med att en av ungdomarna ville spela pingis med en i personalen.

– Men strax efter de gick in och spelade pingis anslöt tre ungdomar och gav sig på personalen som spelade pingis med ungdomen. De utdelade slag och sparkar.

Den attackerade ska ha blivit så överrumplad att hen inte lyckades larma. Men efter att ha skrikit kunde personal komma och sära på ungdomarna och den anställda som misshandlades.

Efter bråket blev det upprörda känslor bland ungdomarna. Närmaste timmen beskrivs som kaosartad.

– Det var tumult. En ungdom, som vi var tvungen att avskilja, var väldigt affektfull och viftade med armar och händer och något slag träffade personal även där. Och fler var uppspelta efter det. De hade kastat mat och försökt anlägga en brand genom att sätta papper på en spisplatta och i en brödrost. Men det blev inte mer än lite rökutveckling.

Polis kallades till Johannisberg för att lugna ned situationen. Men trots brottsmisstankarna togs ingen ungdom med eftersom de redan är frihetsberövade när de är på ungdomshemmet.

Enligt Fjellvind har personalen klarat sig utan allvarliga skador.

– Det jag har fått höra för tillfället är att personal har fått smällar, dock inte allvarligare än blåmärken även om det i sig är nog allvarligt.

Ska personal vara själv bland våldsbenägna ungdomar?

– Är det mer än en ungdom ska man inte vara ensam. Och initialt var det bara en ungdom som skulle spela pingis. De andra var i ett intilliggande rum. Jag ser inga som helst brister i de rutiner som vi har när det kommer till uppsikten. Det här var ett snabbt händelseförlopp och man ska inte glömma att vi gör riskbedömningar två gånger per dag. Den här kvällen var lugn innan.

Fanns det ingen brist i rutinen när någon ändå blev misshandlad?

– Jag tror inte att man alltid behöva söka brister och fel. Vi kan inte vara överallt under alla dygnets minuter. Vi har ändå sällan incidenter med tanke på vilka vi har att jobba med. Det är ungdomar som är väldigt våldsbenägna.

Tomas Fjellvind, Institutionschef SIS ungdomshem Johannisberg, tror att ungdomarna planerade att attackera personal i pingisrummet.
Tomas Fjellvind, Institutionschef SIS ungdomshem Johannisberg, tror att ungdomarna planerade att attackera personal i pingisrummet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!