Han blir bostads- och digitaliseringsminister.

Det står klart i och med den presentation som nu hålls.

Statsministern Stefan Löfven presenterar precis nu sin nya regering, efter den ombildning som blev aktuell efter att miljöpartisterna Åsa Romson (miljöminister och vice statsminister) och Mehmet Kaplan (bostadsminister) fallit bort.

Artikelbild

| Sven-Erik Bucht. Landsbygdsminister till valet 2018, om inte annat kommer emellan.

Det tidigare kommunalrådet Peter Eriksson ansvarar alltså för att få fart på bostadsbyggandet i landet. Det betyder att Miljöpartiet har kvar den posten. Det betyder också att Peter Eriksson lämnar sitt nuvarande uppdrag som EU-parlamentariker.

Niklas Nordström, kommunalråd i Luleå, som omnämnts som möjligt statsråd/minister, är inte med i regeringen.

Men Sven-Erik Bucht är alltjämt landsbygdsminister. Han kom in i regeringen efter valet 2014 och har alltså kvar sitt uppdrag till valet 2018, om inte annat beslutas.

Stefan Löfven talade innan han presenterade regeringen om förutsättningarna och tog då upp prövningarna med den kraftiga tillströmning av flyktingar som den socialdemokratiska och miljöpartistiska regeringen haft att hantera.

Artikelbild

| Niklas Nordström. Omnämnd som möjlig minister men kvar som kommunalråd.

Blockpolitik förblir skadligt, sade Löfven. Samarbete hyllades av honom. Löfven menar också att arbetet för högre sysselsättning ger resultat men ansträngningarna hittills räcker inte.

Investeringar i skolan har sjösatts. Mycket återstår.

Ni hittar TT:s direktrapportering efter denna text.