– Jag tog mig an arbetet med lite skräckblandad förtjusning eftersom jag vuxit upp med festivalen. Jag vill inte vara den som lade ner Pdol, berättar den nya festivalgeneralen Fredrik Nilsson.

I år kommer det inte finnas några staket runt området för första gången sen Piteå dansar och ler startade. Området är gratis – men för att komma in till det populära öltältet Kittelfjäll, där bland andra Syster Sol och SkaburbianCollective spelar, kostar det inträde efter klockan 18.

– Vi hyr ut markupplåtelse till Kittelfjäll och de har rätt att ta betalt för inträde. Kravet vi har är att de ska ha bokade artister i tältet, säger Fredrik Nilsson.

Artikelbild

| På scen. På årets upplaga av Piteå dansar och ler koncentreras allt till en scen. - Jag vill att det ska bli lite tryck framför scenen, säger festivalgeneralen Fredrik Nilsson.

Arbetet med Pdol 2014 började med 750 000 kronor i skulder – och utan några biljettintäkter så är årets festivalbudget mindre än någonsin.

– Jag har fått använda mitt kontaktnät för att hitta artister och hålla nere priserna men jag tycker fortfarande att vi levererar innehåll i världsklass, säger Fredrik Nilsson.

På Pdol:s scener har många stora artister passerat genom åren, De La Soul, Robyn, Kent, Mobb Deep för att nämna några, men festivalklimatet har förändrats mycket på bara några år.

– Det är inte längre möjligt att boka till exempel Lars Winnerbäck. Men jag tycker ändå att vi levererar en stark lineup, säger Fredrik Nilsson.

Artikelbild

| Matfokus. Pdols nya festivalgeneral älskar mat och har lagt extra krut på matgatan - och att det ska vara rent och snyggt där man äter.

Han tycker också att det känns bra att Pdol kan lyfta fram lokala förmågor.

– Det är roligt att kunna erbjuda nya musiker en stor scen att spela på. Min dröm är att ha en artist som är stor varje kväll och sedan fylla ut med regionala akter. Men i år måste vi tänka på att vi ska överleva till nästa år.

Artikelbild

| Tillsammans. Inför festivalen tryckte festivalarrangörerna upp armband med texten #tillsammans och #pdol som de delat ut.

En hjärtefråga för Fredrik Nilsson, som är kock i grunden, är maten. I år är matgatan dubbelt så stor som förut, berättar han.

– Langos och souvas är standard på festival, och det är gott, men jag ville bredda det lite så vi har tagit in renskav, fish and chips och vildsvinskebab i år.

Pdol har också fokuserat på att ha fler aktiviteter för barnfamiljer och äldre människor på årets festival.

– De mellan 20 och 30 år är ganska nöjda med öltälten. Men vi har fortfarande ett ungdomsland för de som är under 18, säger Fredrik Nilsson.

Hur hoppas du Pdol utvecklas i framtiden?

– Som en lokal festival som satsar på Norrbotten och inte kollar så mycket på vad södra Sverige gör. Vi ska göra det vi är bäst på. Vi bygger festivalen för Piteå, säger Fredrik Nilsson.