Privat tandläkare rasar mot divisionschefen

Divisionschefen Tomas Josefssons skriverier om att privattandläkare ägnar sig åt "hittepå-tandvård" får den privata tandläkaren Ove Brunström, Piteå, att rasa.

"Jag tycker inte vi förtjänar att bli trampade på" säger Ove Brunström, privattandläkare i Piteå om divisionschefens åsikter om tandläkarkåren på privatsidan.

"Jag tycker inte vi förtjänar att bli trampade på" säger Ove Brunström, privattandläkare i Piteå om divisionschefens åsikter om tandläkarkåren på privatsidan.

Foto: Laila Bäckström

Piteå kommun2019-11-29 08:10

Det är i den interna tidningen "Ilningen" som Tomas Josefsson, divisionschef för folktandvården i Norrbotten, skriver om den privata tandläkarkåren. Detta i samband med att han besökt den Odontologiska riksstämman i Stockholm.

Under rubriken "Några negativa uttryck" skriver Josefsson:

"Ja, verkligen. Tandvården har ett fenomen gemensamt med hälso- och sjukvården. Nämligen att 80 procent av patienterna är friska eller med ganska små, lätthanterliga problem. Sedan finns det 20 procent av patienterna som har mer komplicerade tandproblem. Det är den sistnämnda gruppen som tenderar att få för lite vård medan de friska ägnas alldeles för mycket tid".

Han fortsätter sedan att beskriva denna grupp patienter:

"De är talföra, har pengar, är lättbehandlade och våra privata kollegor som inte är bundna av prioriteringsregler, älskar att jobba med denna lukrativa grupp. Man undersöker onödigt ofta, man bleker deras tänder, man sprutar botox i mjukdelar som ska "puta ut" och sen bleker man tänderna ett varv till. Man ägnar sig åt det jag brukar kalla "hittepå-tandvård".

Uttalandena får Ove Brunström, privat tandläkare på Tandvårds-teamet i Piteå att gå i taket.

– Jag blir illa berörd och tycker inte att vi är värda att bli trampade på, han misskrediterar en hel privat tandläkarkår, säger Brunström som även anser att divisionschefen är "oförskämd" mot de patienter som väljer privata alternativ.

– Jag har jobbat snart 30 år i Piteå och beviset på att patienterna är nöjda är att de kommer tillbaka, säger Ove Brunström som anser att Josefsson för de anställda bakom ljuset:

– Jag kan inte se att han varit och besökt några kliniker i Piteå i alla fall. Han kan inte generalisera, han får faktiskt precisera vad han menar.

På Brunströms praktik utförs allt från förebyggande tandvård till implantatbehandlingar.

–  Vi har röntgenutrustning för att ta skelettröntgen för vår diagnostik inför implantatbehandlingar. Vi opererar eller tar hit en kirurg om vi behöver det för att sätta in implantatfixturer och bygger upp avancerade bettkonstruktioner. Man ska inte påstå att det är någon "hittepå-tandvård" på våra privata tandkliniker för då går jag i taket.

Han hänvisar även till Svenskt kvalitetsindex och den senaste mätningen av svensk tandvård från våren 2019. När det gäller kundnöjdheten får folktandvården 72,5 och privattandläkarna 84,1.

Ove Brunström har drivit den privata tandvårdskliniken Tandvårds-teamet i Piteå sedan 1990.
Ove Brunström har drivit den privata tandvårdskliniken Tandvårds-teamet i Piteå sedan 1990.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!