På lördagen hålls evenemanget Northern race festival på Pite dragway i Långnäs utanför Piteå. Men i år dyker det upp en annorlunda liten programpunkt.
Förutom de sedvanliga dragracingloppen ska även en dragster av modellen Willys coupé årsmodell 1941 inta asfalten. I ett speciellt test ska de 1 600 hästkrafterna drivas med biometanol.
– Vi och andra har tidigare visat att metanol fungerar lika bra som fossila bränslen i vanliga förbränningsmotorer. Det vi vill visa med detta test är att metanol inte bara är ett lika bra, utan faktiskt ett mycket bättre motorbränsle än vanlig bensin, säger Rikard Gebart, professor i energiteknik vid Luleå tekniska universitet, i ett pressmeddelande.
Dragracingteamet som äger bilen heter Heaven and hell och säger att man vill bidra till ökad medvetenhet kring en grönare bilsport.
– Vi ser det som en viktig del i motorsportens framtid. Mycket av bränslehanteringen styrs i dag av stora bolag, men vi har valt att använda metanol då kostnaden för andra högoktaniga racebränslen är skyhög. Även om förbrukningen blir dubbelt så hög är metanol ett billigt och rent alternativ, säger Mårten Isaksson som är mekaniker i teamet, och fortsätter:
– Andra positiva effekter är att bränslets kylande effekt är stor, vilket är bra i överladdade motorer, samt att metanolens karaktär gör att maskinen blir lättare och mer förlåtande att ställa in. Nackdelar kan vara korrosionsproblem i aluminium och magnesium, att det är svårt att se om det brinner samt att det blir en mer skrymmande bränslehantering.
Biometanolen som dragstern ska köras på är framställd från skogsrester i form av svartlut från massaindustrin blandat med pyrolysolja från skogen vid LTU Green fuels forsknings- och utvecklingsanläggning.