40 år sedan den fräcka kassaskåpskuppen

Professionella kassaskåpssprängare låg bakom Vietaskuppen.Det är den förre kriminalinspektören Harry Bäcklund helt säker på och pekar ut en gärningsman.- Han hade kompetensen.

GÄRNINGSMAN PEKAS UT. Harry Bäcklund, 80, är tämligen säker på vem en av gärningsmännen var som utförde Vietaskuppen. Men uppgifterna slarvades bort i en usel polisutredning. Under intervjun fanns också den förre kriminalpolisen i Piteå Gunnar Nyström, till höger, med och berättade om sina erfarenheter kring den påstådda gärningsmannen.Foto: Roland S Lundström

GÄRNINGSMAN PEKAS UT. Harry Bäcklund, 80, är tämligen säker på vem en av gärningsmännen var som utförde Vietaskuppen. Men uppgifterna slarvades bort i en usel polisutredning. Under intervjun fanns också den förre kriminalpolisen i Piteå Gunnar Nyström, till höger, med och berättade om sina erfarenheter kring den påstådda gärningsmannen.Foto: Roland S Lundström

Foto: Roland S Lundström

Piteå2011-04-21 06:00

I dag är det 40 år sedan en nattvakt upptäckte att någonting hade hänt i kontoret där kassaskåpet stod med löningspengarna för arbetarna vid kraftverksbygget i Vietas, 14 mil från Gällivare.

Några timmar senare stod det klart att 541.000 kronor hade stulits.

Under alla år har det spekulerats i vem som utförde kuppen. Ett antal sanningar har också lanserats kring det i dag mytomspunna brottet vid vägen västerut.

Harry Bäcklund, 80, som under dryga 40 år arbetade uppe i Malmfälten som polis, avslöjar nu en helt ny verklighet om kassaskåpskuppen.

Han är säker på att den utfördes av personer som kom utifrån. Kriminella proffs.

Har längtat efter att berätta
En teori som går tvärt emot vad som tidigare sagts.

- Det är mer kompetenta personer än vad som fanns i Vattenfalls rullor som har gjort det här, säger Harry Bäcklund när Kuriren träffar honom på ett kafé i centrala Piteå.

Det syns tydligt på den förre kriminalinspektören hur viktigt ämnet är för honom och att han har längtat efter att berätta. Men han är inte helt säker på vad han kan delge och skruvar på sig när hans sanning om Vietaskuppen ska offentliggöras.

Harry Bäcklund vill helst inte trampa på några "tår".

Han pekar dock på stora brister i utredningsarbetet. Bland annat gick rikslarm ut först 12-13 timmar efter kuppen.

- Vi fick höra att vi skulle avvakta. Men jag kunde inte hålla mig. "Ska vi sitta här och rulla tummarna när en halv miljon är på väg att rulla bort?", berättar Harry Bäcklund.

Hett spår
Ett par dagar senare fick han och den i dag bortgångne kollegan Rune Johansson i uppgift att kontrollera ett tips. Det här blev också den enda insatsen som de gjorde i denna utredning.

Ett spår hade kunnat lösa gåtan, tror Harry Bäcklund.

Spåret ledde mot en yngre man, bördig från en by i Gällivare kommun, men som vid tiden för Vietaskuppen bodde i Stockholm.

Enligt Bäcklund ingick han i den kriminella sammanslutningen AB Svenska brott som härjade på 1970-talet och som var experter på kassaskåpssprängningar.

- Vi kom fram till att han var hemma i byn dagarna före kuppen i Vietas.

När Harry Bäcklund ringde Huddingepolisen för att kontrollera mannen blev det napp. Polismannen som svarade var nämligen bördig från samma by som han och var dessutom övervakare för honom.

Spanade med kikare
Han berättade att dagarna före Vietaskuppen hade mannen enligt regelverket ringt honom för att bekräfta att han befann sig i lägenheten i centrala Stockholm. De karakteristiska knäppningarna från en mynttelefon under samtalet visade att han ljög.

Dagen efter kuppen åkte polismannen till mannens bostad. Utanför hyreshuset stod hans bil parkerad.

- Den var skitig med lera ända upp på taket. Som om den hade gått i hög hastighet på grusväg. Det tydde på det, säger Harry Bäcklund.

En annan märklig detalj vid besöket var att en kvinna stod på balkongen och spanade med kikare.

Försvann
När ingen öppnade dörren för polismannen lämnade han huset och när han klev ut på gården, var bilen försvunnen.

- Vi fick ihop anteckningar, jag och Rune, och bedömde att övervakaren måste höras. Men även att det fanns fog att hämta in den där mannen utan föregående kallelse, säger Harry Bäcklund.

Arbetet skickades upp till spaningsledningen som då var stationerad uppe i Vietas. Vad som har hänt efter det vet inte Harry Bäcklund.

- Sedan dess har inte jag och de andra på stöldroteln ägnat Vietaskuppen en tanke - inte på arbetstid i varje fall, konstaterar han med ett leende.

Vill inte medverka i media
Polismannen i Stockholm bor i dag någonstans i länet. Till Harry Bäcklund har han berättat att han inte har hörts angående uppgifterna som entydigt pekade mot ett håll.

När Kuriren kontaktar honom förklarar han vänligt att han inte vill medverka i några spekulationer i media.

Harry Bäcklund tror att kuppen hade varit löst om hans och kollegans arbete hade följts upp.

- Det var mer kompetenta personer än vad som fanns i Vattenfalls rullor som har gjort det här. De hade lierat sig med några, kanske från hembyn, som fanns där uppe. De bar fram tuberna under baracken och fixade kanske pumparna som gjorde att larmet blev fördröjt, säger han.

Hade kompetensen
När det gäller den utpekade mannen, säger Bäcklund:

- Han hade kompetensen och han fanns här uppe vid den tiden.

Två kollegor, som fanns i området på ledig tid, blev ögonvittnen till hur en bil körde österut i hög fart vid fyratiden den aktuella morgonen. Det visar att gärningsmännen lämnade Vietas efter kuppen, menar Bäcklund.

Den utpekade mannen är död sedan några år tillbaka.

Natten mot den 22 april 1971 tar sig gärningsmän igenom golvet och sedan med skärbrännare vidare genom kassaskåpet där lönerna till de 430 arbetarna förvaras. Totalt kommer tjuvarna över 541.000 kronor. I dagens penningvärde(kpi) är det 3.647.000 kronor. Motsvarande lönesumma i dag skulle vara 5.855.000 kronor.

Inbrottet upptäcks klockan sju på morgonen av en nattvakt vars arbete har störts av en trasig vattenpump i en av tunnlarna.

Det visar sig senare att gärningsmännen har hällt sand i pumpen för att uppehålla vakten.

När brottsplatsen undersöks hittas en sjutums spik som har slagits genom golvet för att hitta igen kassaskåpet underifrån.

En rad tips inkommer till polisen direkt efter kuppen och massor av människor kallas till förhör.

Efter en tid förklarar spaningsledningen att de är tämligen säkra på att kassaskåpskuppen är ett insiderjobb, utfört av någon som arbetade vid kraftverksbygget.

1981 preskriberades Vietaskuppen och någon gärningsman har aldrig ställts inför rätta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om