En tripp tillbaka i tiden

Lite knåd, lite kavling och sedan skjuts in i ugnen. I den lilla bagarstugan i Lillpite gräddas tunnbröd över öppen eld.  Det är kulturdag på Legdgården, och gamla traditioner väcks till liv.

BEVARAD GÅRD. Ivar Lundh visar runt i ladugården och  stallet på Legdgården. Där finns det mesta bevarat, allt från olika typer av harvar till gamla tiders verktyg.

BEVARAD GÅRD. Ivar Lundh visar runt i ladugården och stallet på Legdgården. Där finns det mesta bevarat, allt från olika typer av harvar till gamla tiders verktyg.

Foto: Fotograf saknas!

Piteå2009-07-30 06:00
Med mjöl på kind och förklädet knutet i midjan torkar
bagerskorna Elsy Lundström och Sandra Markström svetten ur pannan. De förvaltar ett kulturarv.- När jag var i 20-årsåldern slog det mig att skulle jag få äta sånt här bröd i framtiden så måste jag börja baka det själv, säger Sandra.  Degskådespel
Bagerskorna bemästrar degen till fullo. På ett ögonblick förvandlas den lilla klumpen till en cirkelformad, lövtunn kaka, fångas försiktigt upp med brödspaden utan minsta rispa och förs in i ugnen. Där tar elden över, omsluter det med sin värme och färgar det vackert gyllenbrunt. Elsy är där med spaden, vänder på brödet, noga med att det inte bränns. Allt går på känn.- Jag började baka när jag var 10-15 år. På den tiden var det nödvändigt för att få bröd på bordet, så är det ju inte
i dag. Så visst kommer traditionen att dö ut förr eller
senare, det tror jag.Nu har brödet gottat till sig i ugnen, och det är dags att få komma ut till svalare luft, packas ner i kartong och säljas. Många är det som letar sig in till bagarstugan med
börsen framme, sugna på lite hembakt bröd.- Det är roligt att det är en sådan efterfrågan, säger
Elsy.Inne i hembygdsgårdens kafé vankas långfilbryta och rökt fläsk. Byns äldsta invånare har tittat förbi, som vanligt då det är kulturdag.Filbryta, fläsk och samkväm
- Jag brukar komma hit varje onsdag för att äta bryta med fläsk, det är ju så gott. Och
såklart komma ut och träffa folk, säger Beda Lundgren, 98 år.Legdgården drivs av Lill-pite hembygdsförening, och i över tio år har eldsjälar i
föreningen gjort sitt yttersta för att bevara gården som den såg ut förr i tiden.- Vi tycker att det är värt att visa hur man gammalt tillbaka fick sitt dagliga bröd, hur mycket möda man la ner på att bruka jorden. Det är så lätt att sånt faller i glömska, säger föreningens ordförande Britta Åström.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om