Förstelärare med 5000 kronor mer i lön

Efter sommarlovet kom Samuel Söderlund, SO-lärare på Pitholmsskolan, tillbaka med 5000 kronor mer i månadslön. Ett lönelyft som finansieras med statliga medel.

DISKUSSIONSFRÅGA. Sofia Lundmark, 15 år, och hennes kamrater får lite stöttning av Fredrik Söderlund när de ska diskutera hur det kom sig att Versaillefreden 1919 blev en orättvis fred, sett ur Tyskland perspektiv.

DISKUSSIONSFRÅGA. Sofia Lundmark, 15 år, och hennes kamrater får lite stöttning av Fredrik Söderlund när de ska diskutera hur det kom sig att Versaillefreden 1919 blev en orättvis fred, sett ur Tyskland perspektiv.

Foto: Roland S Lundström

Piteå2013-11-25 21:30

Samuel Söderlund, en av Piteås 16 nyblivna förstelärare, håller just på att gå igenom händelserna under mellankrigstiden med klass 9A.

– Varför blev Versaillesfreden 1919 en orättvis fred? frågar han.

Eleverna får diskutera i grupper.

Piteå var en av de kommuner i länet som – trots att det var kort om tid – ansökte om statligt anslag till karriärtjänster redan i år. Till en början kände sig Samuel Söderlund tveksam till att söka tjänsten som förstelärare. Han tyckte redan att han hade fullt upp på jobbet och såg inte hur han skulle hinna med några fler arbetsuppgifter. Men sedan ändrade han sig.

– Vi inom lärarfacken har ju länge kämpat för en högre lön. Därför såg jag det nästan som en plikt att söka.

Han lämnade in en omfattande skriftlig ansökan till barn- och utbildningsförvaltningen och svarade på de frågor som ställts. I somras fick han beskedet att han var en av de utvalda.

– Jag blev glad, berättar han.

Fram till idag när Kuriren gör sitt reportage har eleverna i klass 9A inte haft en aning om att deras SO-lärare ändrat titel till förstelärare, men när de får veta det tycker de att det är ett bra beslut.

Bästa läraren

– Det är typ den bästa läraren på skolan, säger Elina Söderlund, 15 år.

– Han är bra på att lära ut. Och snäll, säger Liam Lindvall, 15 år.

Samuel Söderlund tror inte det är meningen att de ska märka någon större skillnad.

– Jag gör ju mitt jobb, precis som förut. Utnämningen är en sporre och inspiration att utvecklas som lärare och det hoppas jag i förlängningen också blir till gagn för eleverna.

Någon förändring av arbetsuppgifterna har det i praktiken inte inneburit.

– Jag har varit med och arrangerat en nätverksdag för SO-lärare och kommer att hålla i en träff för 4–6-lärare i Pitholmsområdet, men det är allt.

Han skulle gärna vilja ägna tid åt utvecklingsarbete och att ta del av aktuell forskning. Men i nuläget hinner han inte med något annat än sin ordinarie undervisning.

Ändå tycker han att det finns en poäng med att tillsätta förstelärare, eftersom det skapar nya karriärvägar och är ett sätt att göra läraryrket mer attraktivt.

– Mycket handlar nog om att regeringen vill ge en uppmuntran för det jobb vi redan gör.

Tror du att det finns risk för att kollegorna blir avundsjuka på din lön?

– Jo, visst känner man att den risken finns. Att man får ögonen på sig på ett annat sätt. Särskilt som inte alla fick chansen att söka.

Att inte alla lärarkategorier fick söka var något han själv, som fackligt aktiv, reagerade på.

– Till nästa höst hoppas jag att alla får söka. Det blir mer rättvist.

Att höja statusen för läraryrket anser han är avgörande för hela det svenska utbildningsväsendet.

– När jag sökte in på SO-lärarutbildningen krävdes det 4,2 i genomsnittsbetyg. Nu har jag hört att de har tomma platser. Varför, måste man fråga sig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om