Tidigare kontaktade många nödnumret 112 för att få reda på information vid olyckor och kriser, men sedan ett år tillbaka har informationsnumret 113 13 funnits för att besvara de frågorna.
Hamnar i Piteå
I vanliga fall är det SOS Alarm som tar emot samtalen som kommer in via informationsnumret.
Men befarar man att en kris kommer att inträffa eller redan har gjort det, så styr SOS Alarm över samtalen och företaget YouCall i Piteå kallas in.
– Men vi har kallats in tidigare också. Till exempel besvarade vi frågor både om svin- och fågelinfluensan, förklarar YouCalls vd Tony Nilsson.
När Kuriren är på besök så är det tomt i lokalerna men i ett mindre rum står flera kontorsplatser redo att användas om nöden slår till. Dessutom finns det fler utrymmen att tillgå ifall behovet finns.
– Inom sex timmar ska vi ha tio personer på plats. Sen är det beroende på hur stor krisen är eller hur länge den håller på.
Lång erfarenhet
113 13 kan nås dygnet runt och under 2013 inkom över 21600 samtal.
Numret är till både för att medborgarna ska kunna få information, men också för att lämna information.
– På ett dygn har vi kapacitet att ta emot drygt 3.500 samtal, berättar Tony Nilsson
Få känner till numret
Men det finns ett problem med verksamheten – nämligen att få känner till informationsnumret.
– Och det är ytterst få som känner till att det är vi i Piteå som besvarar samtalen, säger Tony Nilsson.
Anders Klarström är presstalesman på SOS Alarm.
– Det stämmer att få känner till det. Vi fick inget uppdrag eller medel att informera om 113 13, men vi har försökt uppmärksamma det nya numret genom bland annat sociala medier, pressutskick och kommunerna, förklarar han.
sofie.lind@kuriren.com