Bolagets vd Stefan Lindbäck är mycket nöjd.
– Vi har aldrig haft en sådan jätteorder, den är tio gånger större än vad vi haft tidigare, säger han.
Lindbäcks bygg ska bygga 400 lägenheter per år under fem år åt Rikshem AB, ett privat bostadsbolag som växer snabbt. Efter det finns en option på ytterligare 500 lägenheter.
– Vi skrev under avtalet för en timme sedan, säger Jan-Erik Höjvall, vd på Rikshem, på pressträffen på Lindbäcks husfabrik i Öjebyn.
Han är född i Norrbotten (Risudden) och var 2003-10 vd på Akelius och var bland annat med och byggde Cape east. Höjvall har goda kontakter med Lindbäcks bygg sedan tidigare.
– Det kändes naturligt att vända sig till Lindbäcks, säger han.
– Vi har jobbat tillsammans tidigare och kemin stämmer, säger Stefan Lindbäck.
Rikshem avser att bygga nya hyreshus. Enligt bolaget är detta den största enskilda satsningen på nya hyresrätter sedan miljonprogrammets dagar.
– Det är väldigt viktigt att bygga fler hyresrätter. Det handlar om att lösa bostadsbrister, säger Höjvall.
Men de nya bostäderna hamnar inte i norra Sverige utan i Mälardalen, Skåne och Linköping/Norrköping. Första spadtaget tas nästa vecka i Mälardalen men exakt var är än så länge hemligt.
Men för Lindbäcks bygg är detta stort, ordern utgör 40 procent av deras produktion. Bolaget har tidigare talat om ytterligare en husfabrik i södra Sverige.
Blir den av nu?
– Ja, det här stör ju inte. Men vi måste bli effektivare först och arbeta bort en del slöserier, som vi kallar det. Då kan vi bygga en ny fabrik som en kopia av denna. Annars får vi två ställen att effektivisera, säger Stefan Lindbäck.
Nyanställningar?
– Inte i dagsläget men vi får förmodligen fler anställda i framtiden.
Piteås kommunalråd Peter Roslund är också glad.
– Det här är jättespeciellt. Jag är fullt medveten av att vi är beroende av framgångsrika företag. Det här tryggar jobben nu och skapar säkert än mer effekter, säger han.
Rikshem satsar dock enbart i "tillväxtkommuner" och äger i dag endast ett hyreshus i Norrland (Sundsvall).
När bygger ni i norra Sverige?
– Det är inte aktuellt i dagsläget men vi får se framöver, säger Höjvall.
Lindbäcks modell för industriell produktion av flerfamiljshus i trä är i linje med Rikshems kravlista för kostnadseffektivitet och "hållbart byggande" förklarar dess projektchef Erik Hävermark. Projektet utgår från fyra olika hustyper och Lindbäcks modell för byggmoduler passar alla.
– Fördelen med den är att den kan varieras, man är inte låst till en hustyp, säger Hävermark.