Inte ok enligt Skolverket

145 asylsökande barn på Piteå havsbad går just ni inte i skolan eller förskola. Inte ok, anser Skolverket.

Väntan. Rayan, 12 år, Salam, 13 år och pappa Fahmi Fahrani, bor just nu i en bungalow på Piteå havsbad, medan de väntar på uppehållstillstånd. Väntan har hittills varat i 11 månader och under tiden har de hunnit flytta fyra gånger. Foto: Ulrika Vallgårda

Väntan. Rayan, 12 år, Salam, 13 år och pappa Fahmi Fahrani, bor just nu i en bungalow på Piteå havsbad, medan de väntar på uppehållstillstånd. Väntan har hittills varat i 11 månader och under tiden har de hunnit flytta fyra gånger. Foto: Ulrika Vallgårda

Foto:

Piteå2016-09-09 05:00

– Jag lider med barnen. Det här är förstås förödande för deras utveckling, säger Anna Österlund vid myndigheten.

Enligt Lena Engström, grundskolechef i Piteå, beror den uppskjutna skolstarten på att anmälningarna från Migrationsverket kom in så sent.

– Vi fick inte in dem förrän den 30 augusti. Från det har vi en månad på oss att arrangera skolan, säger hon.

Visste ni inte om att barnen skulle komma tillbaka?

– Jo, men vi kan inte göra någonting förrän vi får papper från Migrationsverket – vi har ingen aning om namn, ålder eller någonting.

Är du tillfreds med barnens skolsituation?

– Vi gör vårt bästa att följa lagstiftningen utifrån de förutsättningar vi har att skaffa lärare, lokaler och göra det så bra som möjligt för dem. Enligt vad jag förstår har de flyttat runt, men vi försöker skapa en trygg och bra skolmiljö.

Vid Skolverket godtar man inte förklaringen.

Nyanlända barn har enligt regelverket samma rättigheter till skolundervisning som svenska barn och det är hemkommunens ansvar att undervisning ges. Skolgång ska erbjudas inom en månad efter ankomsten.

– Vad som avses med ”ankomsten” är inte närmare reglerat, men utifrån barnets bästa är det lämpligt att räkna från när barnet har ankommit till landet, säger Anna Österlund vid Skolverket.

Om det inte är möjligt att erbjuda skolgång inom en månad kan det få ta längre tid. Det kan till exempel handla om att det kommer många nyanlända till kommunen på kort tid. Men fortfarande ska det ske så skyndsamt som möjligt.

– När det gäller barnen som det berättas om i reportaget har den där månaden gått för längesedan.

Anna Österlund har förståelse för att det är en besvärlig situation för Piteå kommun, men framhåller att det krävs en långsiktig planering och att om barnen flyttar mellan olika kommuner, måste de ansvariga ha en dialog så att det sker smidigt och så att barnens skolgång inte fördröjs.

Enligt Jakob Lindvall vid Migrationsverket i Boden, jobbar myndigheten för att det ska bli så få avbrott som möjligt i skolgången för de asylsökande barnen.

– Det är tråkigt när det händer. Avtalet som finns för Pite Havsbad innebär dock att de måste flytta och att vi varje sommar och höst står inför detta scenario. Men vi drar lärdomar av erfarenheterna och ska försöka göra det bättre till nästa år, säger han.

Skolinspektionen i Umeå, som har tillsynen över Piteå kommun, vill i nuläget inte yttra sig.

– För oss var uppgifterna nya. Men det verkar bekymmersamt och vi kommer att ta reda på mer om situationen, säger Eva-Lena Ölund Brändström, enhetschef.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om