Lång dags debatt - utan beslut

Beslutet om akutkirurgin i Kiruna skjuts upp till ett extra landstingsfullmäktige den 30 juni. Det beslutet togs av fullmäktige på onsdagen.

bekymrad. "Det är bekymmersamt att några av våra ledamöter inte följer partilinjen", säger Kent Ögren.

bekymrad. "Det är bekymmersamt att några av våra ledamöter inte följer partilinjen", säger Kent Ögren.

Foto: Sara Moritz

Piteå2011-06-16 06:00

Flytta akutkirurgin och centraloperation från sjukhuset i Kiruna till Gällivare sjukhus. Det förslaget ville landstingsledningen få igenom vid landstingsfullmäktiges sammanträde i Piteå. Men efter några inlägg begärde moderaten Mattias Karlsson återremiss, att frågan skulle utredas mer noggrant.

Fyra timmars debatt
Efter några debattinlägg begärde landstingsrådet Kent Ögren att debatten skulle avslutas och omröstning ske om det skulle bli återremiss eller inte. Efter en kort överläggning beslutade presidiet att debatten skulle fortsätta som planerat.

Och det gjorde den med besked. I mer än fyra timmar diskuterade ledamöterna frågan om akuten på Kiruna sjukhus trots att ledamöterna visste att frågan skulle skjutas upp till ett annat möte.

Två socialdemokrater, Stig Starlind och Agneta Björnström, sade att de skulle rösta med oppositionen och återremiss. De motiverade det med att frågan om akuten behöver utredas ytterligare.

En helt annan åsikt har landstingsrådet och socialdemokraten Kent Ögren. Han menar att det är nödvändigt att koncentrera akutkirurgin till Gällivare för att på det sättet säkerställa kvaliteten och kirurgin i Malmfälten. Enligt Ögren är en förändring nödvändig eftersom Kiruna förlorat 3.500 invånare sedan 1995.

- Färre invånare betyder färre patienter.

Motsatt åsikt
Sjukvårdspartiets Kenneth Backgård har en helt motsatt åsikt, han vill tvärtom att Kiruna ska få behålla akutkirurgin. Dessutom vill han att sjukhuset ska få en specialitet precis som övriga sjukhus i länet. Moderaternas gruppledare Mattias Karlsson efterlyste en konsekvensanalys av de alternativa förslag som presenterats när det gäller sjukhuset.

Det handlar om det alternativ som läkare på sjukhuset presenterat plus förslag som Hermelinen och Capio presenterat. Där ingår att läkare periodvis ska få tjänstgöra på större sjukhus för att på det sättet upprätthålla sin kompetensen. Folkpartiets Jens Sundström talade om nedläggningen av BB i Kiruna som gjordes på grund av Socialstyrelsens bestämmelser.

- Akutkirurgin i Kiruna är en helt annan fråga. Nog borde landstingsledningen kunna utreda olika alternativ för att verksamheten ska finnas kvar. Som att läkarna får turas om att arbeta på Sunderby sjukhus.

Centerns gruppledare Stefan Tornberg menade att en stängning av akutkirurgin skulle innebära en "radikal försämring" av sjukvården i .Kiruna. Därför efrterlyste också han ytterligare utredning.

"Finns en fruktan"
Den flitigaste talaren var centerpartisten och Kirunabon Gunnar Sehlberg. Han sade bland annat att "det finns en fruktan och förtvivlan i Kiruna" inför landstingsledningens förslag. I det sammanhanget talade han om den utveckling som sker i Kiruna och som han menar kräver ett sjukhus med akutkirurgi. Han underkände för övrigt den utredning som professor Ulf Haglund gjorde på landstingets uppdrag.

Senare på onsdagskvällen beslutade fullmäktige att ordna en extra landstingsstyrelse den 28 juni och ett extra landstingsfullmäktige den 30 juni. Då ska beslut om nedläggning av akutkirurgin och centraloperation fattas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om