Provborrar för banan

Här borras för Norrbotniabanan.
När markundersökningar för järnvägen inleddes igår var det i Piteå, en del av första etappen.
- Det som gäller är byggstart 2010, då rullar tågen 2014, säger kommunalrådet Peter Roslund.

PITEÅ2006-08-25 06:00
Hans deklaration bygger på att regeringen ihop med samarbetsparter tagit sikte på att börja med Norrbotniabanan 2010. Då ska det börja grävas och inte längre bara ritas. På den punkten viker inte Peter Roslund, utöver kommunalråd även i politiska ledningen för Norrbotniabanegruppen.
Ritas gjordes det inte vid Nolia i Piteå stad igår. Konsultföretaget Ramböll utför geologiska undersökningar för Banverkets räkning. I ett av alternativen för järnväg byggs en bro från ett tänkt resecentrum vid Nolia över fjärden till Svartudden. Där­ifrån går järnvägen vidare nedanför sjukhuset till Klubbgärdet och ut ur stan, med södergående trafik sett.

Järnvägsutredning
Det pågående arbetet innebär inte att andra alternativ strukits, markerar Banverket.
- Vi tittar på alla möjliga förslag, säger Hans Gothefors, informationsansvarig vid Banverkets norra region.
Arbetena ingår i den pågående järnvägsutredningen. Sedan tidigare finns förordat att Skellefteå-Piteå lämpar sig bra som förs­ta etapp, inte minst med hänsyn till godsflödet. Därför undersöks denna del ingående.
- Det pågår faktiskt tre utredningar parallellt som gäller Robertsfors-Piteå. De ska vara klara i april 2008 och då får man fram en enda korridor. Sedan skickas det till regeringen som beslutar om att göra en järnvägsplan. Vi hoppas komma igång med utredning av Umeå-Robertsfors och Piteå-Luleå under nästa år, om allt faller på plats, säger Hans Gothefors.

Geologiska undersökningar
Konsulten Ramböll gör sina geologiska undersökningar på delen Jävre-Öjebyn.
- Vi borrar i korridorer som Banverket tagit fram. Frågorna kan gälla exempelvis om det finns mycket jord och hur tjock den är. Det är mycket översiktligt. Här vid Nolia, där vi talar om ett brofäste, är det bra om det är berg medan det däremot är sämre om det handlar om en tunnel, beskriver Peder Hansson, Ramböll, arbetet.
Hur järnvägen ska gå genom städerna är omdiskuterat. Piteå kommun fastnade för sex år sedan för det så kallade Mitt-alternativet. Där kommer järnvägen söderifrån in mot staden via en bro över Piteälven i Pitsund. Sedan vidare mot Pitholmsheden, Klubbgärdet och längs vattnet vid Timmerleden, till ett resecentrum. Därefter går spåret ut ur staden i andra änden.
- Det där är det beslut som gäller. Men det omprövas ju, vi kommer att fä yttra oss på remiss. Vi ska bjuda in medborgarna i höst till att tycka till, säger Peter Roslund.

Enklare lösning
När Banverket räknade på hela Norrbotniabanan hade verket följt en enklare lösning, utan att gå in i staden. I stället följer då järnvägen E 4 och går på ny bro i Bergsviken till ett resecentrum kring Lomtjärn, mellan Öjebyn och Piteå. Därefter går spåret norrut.
Ett annat alternativ omfattar staden och där går spåret via Klubbgärdet till ett resecent­rum kring Strömbackaskolan och vidare ut ur staden. I det fallet byggs ingen bro över fjärden utan den läggs över kanalen som drar genom staden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om