Större privat ägande av sågverk
Det blir ett ökat privat ägande i Seskarösågen och Lövholmens sågverk i Piteå. Nuvarande huvudägaren Svea Skog jobbar på sådana affärer.- Det rör sig mycket nu i sågverksbranschen, säger Svea Skogs ordförande Bo Dockered.
Från början var norrbottenssågarna helt statligt ägda. Att det blev fler ägare, och att hela 12 sågverk kom att samlas i Setra, beror på den strukturomvandling som staten tillsammans med de andra parterna lät göra.
Dåvarande näringsministern Björn Rosengren hade innan dess gjort klart att staten förvisso skulle äga skogsmark, men skogsindustrierna skulle säljas. Pappersbruken såldes tidigt. För sågverken blev det en mer släpande lösning. Genom bildandet av Setra Group 2003 påbörjade i varje fall Sveaskog en utplacering av den egna träindustrin i ny ägarstruktur.
Och Sveaskog kommer att minska sitt ägande ytterligare, i linje med statens beslut, uttalar nu bolaget. Den deklarationen, eller löftet, kommer alltså direkt efter valet, med alliansen som segrare.
- Nya regeringen finns ju knappt men vi tyckte det var lika bra att ta det här nu, säger Bo Dockered.
De affärer som är på gång ska bidra till ökat värde på skogen i Sverige. Så redovisar i varje fall Svea Skog målsättningen. Lövholmens sågverk i Piteå är ofta stämplat med ryktet att bli en filial till grannen SCA, som utanför Piteå har ett av Sveriges största sågverk. Men det är inte alls på tal att sälja sågarna en och en, det är att motverka målsättningen. Svea Skog ska söka den lösning som är bra för anläggningar och skogsägare, resonerar Bo Dockered.
- Jag har också mötts av frågan om SCA ska köpa alltihop. Då blir ju sågverken flismaskiner. Det är vidareförädling vi ska satsa på, säger han.
Han uppger att Svea Skog kommer att bli kvar som ägare i Setra Group mandatperioden ut. Däremot talar Bo Dockered om att ta in fler ägare, en eller flera. Det kan också bli så att Svea Skog köper in sig där någon annan är ägare.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!