Vill köpa ut Vattenfall
Piteå kommun vill köpa ut Vattenfall från Pite Energi. Nu händer det för lite i det lokala energibolaget, anser kommunalrådet Peter Roslund.- Pite Energi bör vara mer aktivt.
- Det kan ibland bli blockeringar av utvecklingen och ett läge där det inte händer något. Vi har sagt att Pite Energi bör vara aktivt i investeringar på elmarknaden och med smarta energilösningar. Jag tänker då främst på industrin. Ett önsketänkande är att vi kan äga mer. Vi har fört diskussioner. De har inte sagt nej. Det här är däremot inget som är aktuellt just nu, säger Peter Roslund.
Vill bygga ut fjärrvärme
Det finns flera områden där Pite Energi kan hålla sig framme, anser han. Utbyggnaden av fjärrvärme går att varva upp. Piteåborna får sin fjärrvärme via Pite Energi, som hämtar den ur spillvärme från pappersbruket Smurfit Kappa, tidigare Assi. Det finns mer av energi att hämta från såväl Kappa som SCA, resonerar Peter Roslund.
Pite Energi kan vidare vara aktivt kring svartlutsförgasningen hos Kappa. Svartlutsförgasningen väntas leda till ett genombrott i hur energi kan tas tillvara på nytt sätt från en processindustri. Även i det planerade projektet med uppvärmd travbana och ytterligare områden kan Pite Energi ha en tydlig roll.
Peter Roslund vill att kommunen är rädd om sitt ägande på energiområdet. Pite Energi äger 25 procent av Sikfors Kraftverk. Skellefteå Kraft äger resten. Tidigare var Pite Energis andel lägre. En option om utökning fanns, styrelsen sade nej till att nyttja den men då trädde Peter Roslund in och ändrade det till ett ja. Det kostade pengar men de tjänas igen snabbare än vad som då förutspåddes, enligt kommunalrådet.
Det nya kraftverket i Sikfors byggdes på 1980-talet och blev dubbelt så dyrt som planerat. Piteå kommuns engagemang i kraftverket blev kritiserat redan från start av en politisk opposition. Under åren hävdades dessutom i Piteå att ortsborna fick betala projektet dyrt via elräkningen. Senaste åren har Piteå kommun emellertid fått utdelning ur bolaget och det beräknas fortgå. Kritikerna hade fel, menar Peter Roslund.
- Många är tvärsäkra om allt och får äta upp det. De tittar inte på framtiden. De kommuner som sålde sitt ägande i energi har ångrat sig djupt. Infrastrukturen, med el, värme, vatten och VA, ska man vara rädd om.
Hans Swedell, moderaterna, är inte av avvikande mening. I Kiruna äger kommunen fjärrvärmeverket. Vattenfall har del i den elström som kan tas ut.
- Taxorna för fjärrvärmen beslutas i kommunfullmäktige. Så bör det vara. Infrastrukturen bör ligga hos kommunen. Däremot kan man ta in delägare och får då in kapital, säger Hans Swedell.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!