På onsdagen hörde Gun-Britt Sandberg av sig sedan en älgfamilj slagit sig ned på bostadsområdet Malmudden.

– De har varit här i två-tre veckor. Älgarna sover på stranden och äter från pilträden nedanför mitt köksfönster. Det är otroligt vackra djur.

När Norrbottens Media dyker upp är familjen fortfarande kvar. Det handlar om en älgko, en fjolårskalv och en årskalv som spisar utan att låta sig störas ens av förbipasserande fotgängare.

Älgfamiljen är ingen nyhet för polisen som tack vare allmänheten hålls informerad om deras position.

– Det ringer folk varje dag. Det är ovanligt mycket älg i stadskärnorna i år. I Piteå handlar det om elva älgar. Det är svårt att uppskatta hur många de är i Luleå för de rör sig över stora områden. Det tar bara två minuter för en älg att springa från Malmudden ut till Björkskatan, berättar Lars Lundman.

Varför finns älgarna i centrum?

– Snödjupet och även skaren gör att älgarna har svårt att hitta mat. Ett annat problem är att det är mycket is på träden. Det innebär att när älgarna äter från träden får de samtidigt i sig isklumpar som gör de inte klarar att hålla sin kroppstemperatur.

Du låter personligt engagerad.

– Jag lider med djuren under den här vintern. De befinner sig i en svår situation, speciellt alla rådjur. Jag vill uppmana allmänheten att visa respekt och försöka undvika att störa. Man ska komma ihåg att den här perioden snart är över. Vid månadsskiftet februari-mars ger sig älgarna ut på vandring och lämnar städerna, så har det varit under de senaste 40 åren.