Polismän, både uniformerade och civila fanns på plats för att följa samlingen som Boden mot Rasim hävdar är en manifestation och som skett på frivillig väg. Vid polisavspärrningen stod bodensare med banderoller och skrek " Inga rasister på våras gator" och slagord som "Nassar ut ur Norrbotten" med kratiga röster och megafonhjälp under talen från AFS, eller Alternativ Framtid för Sverige. Bakom talarna fanns också en stor, provokativ banderoll med avgångstiderna till flera olika länder. AFS gjorde klart att de skulle prioritera Sverige och svenskarna främst. När slagorden överröstade de tre talarna, där bodensaren Jeff Ahl, tidigare ordförande för Sverigedemokraterna i Boden var en av dem, höjdes bara högtalarljudet.

En högljudd man togs också om hand av två civilpoliser och fördes till piketbussen.

– Det stämmer att civilpolis grep en person, men jag har inga uppgifter vad den direkta anledningen var.Men det kan vara någon person som varit ordningsstörande och blivit avvisad och avlägsnad, säger Hellberg.

Artikelbild

| På plats var polisens områdeschef Patrik Hellberg ( gul väst) som pratar med kommunpolisen Stefan Ström och Bodens kommuns säkerhetschef Tommy Lindvall.

När det gäller demostrationen så har en sida sökt tillstånd för att vara på offentlig plats för sin sammankomst, den andra har inte gjort det.

– Man måste söka tillstånd automatiskt. Gör man inte det blir det ett brott. Däremot behöver man inte sluta med sin demostration man har ju rätt att fortsätta med den.

Bodensarna mot rasism kallar det en manifestation?

– Ja men det är deras uppfattning. Jag tittar på juridiken och ser om man framför någon form av meningsåsikt och det är någon form av folksamling. Jag bedömer att så är fallet här, säger Patrik Hellberg.

Artikelbild

| Demostrationsgruppen föstes utanför avspärrningsbandet av uniformerad polis på plats.

Vad händer då?

– Vi skriver en anmälan och utreder vem som är anordnare. Får vi fram den uppgiften så kan den personen dömas till ansvar. Här handlar det i så fall om bötesstraff, säger Hellberg.

Artikelbild

| En av talarna på torget var Jeff Ahl, som hoppat av Sverigedemokraterna för det nya partiet Alternativ för Sverige (AFS)

Madde Lundberg och Raymond Ohlson från Boden mot Rasim håller inte med.

– Vad jag förstår har ingen sökt tillstånd, men om någon stör ordningen så måste polisen bedöma det och avgöra det på plats. Någon måste ju protestera när de spyr ut all dynga, säger Raymond Ohlson.

Artikelbild

| Raymond Ohlson tycker det är beklämmade att lyssna på AFS. Han tycker inte deras åsikter ska stå emotsagda.

– Det är konstigt att man anmäler folk som visar sitt missnöje i en icke organiserad demostration. Hade det varit en sådan så hade vi sökt tillstånd. Jag förstår inte hur de ska kunna anmäla var och en av alla dessa människor som står här från alla olika partier och organisationer och privatpersoner för olagligheterna, säger Madde Lundberg.