Nu går polisen en kamp mot klockan för att försöka hitta ägarna till guldföremålen innan de måste överlämnas till de två män som på fredagen blev häktade för grov stöld vid Luleå tingsrätt.

– Vi behöver hjälp från allmänheten för att hitta den rätta ägaren. Männen hävdar att föremålen är deras, säger polisinspektör Gunnar Zingmark och uppmanar allmänheten att höra av sig.

De två männen greps på tisdagskvällen i Piteå. I männens bil hittades ett fåtal guldföremål.

Artikelbild

| Mysterium. Polisen visar nu bilder från guldgömman som hittades gömd i en utländsk registrerad bil i Piteå. Guldringen är lindad och har två pärlor i ändarna. Polisen tror att den är stulen i samband med ett inbrott i Norrbotten och hoppas att ägaren ska höra av sig.

Det stora fyndet gjordes dagen efter när fordonet genomsöktes av polisens forensiker. Under nedmonteringen av strålkastarna och i ett urgröpt luftfilter hittades två dolda guldgömmor. Totalt handlar det om 50 föremål som förvarades i två små tygpåsar.

– Vi har bara lyckats hitta ägaren till elva föremål. De har blivit stulna i samband med inbrott i Arvidsjaur, Luleå och Boden. Resten av smycken har vi ingen aning om ägaren, berättar Gunnar Zingmark.

I guldgömmorna hittades ringar, halsband, armlänkar, örhängen och fem armbandsklockor. Polisen misstänker att föremålen kan vara stöldgods från något av de 30 villainbrott som anmälts i Norrbotten under september.

På fredagen häktades de två misstänkta gärningsmännen för grov stöld vid Luleå tingsrätt. De är 24 respektive 27 år gamla. De finns inte i den svenska polisens brottsregister.

Artikelbild

| Guldgömman. Här i bildmotorns luftfilter hitttade polisen en av guldgömmorna. Luftfiltret har gröpts ut för att ge plats åt en tågpåse med smycken.

Männen nekar till alla anklagelser om stöld. I förhör har de uppgett att de endast befinner sig på en genomresa i Sverige. Åtal ska vara väckt före den 14 oktober.