Halvtid i politiken: Bostäder fortfarande hett

Bostäder och jobb för att locka fler invånare till Luleå. Så stod det i Socialdemokraternas program inför valet 2014. Bostadsfrågan är fortfarande brännhet och långt ifrån löst.
"Det har hunnit skena iväg", säger Björn Lindbäck.

Kritisk. Björn Lindbäck vill se krafttag i bostadsfrågan.

Kritisk. Björn Lindbäck vill se krafttag i bostadsfrågan.

Foto: Fotograf saknas!

POLITIK2016-09-15 05:00

Storgatan i Luleå, precis vid lunchtid. Det är i mitten av september och precis två år har passerat sedan valet 2014. Människor skyndar förbi, de ska äta lunch, hinna till något möte eller verkar bara ha allmänt bråttom. Här rör sig pensionärer, skolungdomar och småbarnsföräldrar med barnvagnar. I förra valet gav Luleåborna Socialdemokraterna fortsatt förtroende. Men partiet backade, från 50,45 procent av rösterna vid valet 2010 till 48,74. En trend som vid förra valet var tydlig över hela landet. Socialdemokraterna i styr fortfarande kommunen med egen majoritet, men den är bräcklig. Partiet har 31 av 61 mandat. Ledningen samverkar med Miljöpartiet i frågor som rör den kommunala budgeten. Flera av de människor vi möter klagar på flyktingpolitiken.

Jenny Borsgård vill se ett Luleå där jämställdhet och integration värderas högt.

– Jag tycker att jämställdhet och jämlikhet är viktiga frågor och jag har alltid röstat på Feministiskt initiativ. Jag kommer nog att rösta på FI nästa val också. De driver de frågor som jag tycker är viktiga.

Det hon fruktar mest är att Sverigedemokraterna ska vinna mer mark i nästa val.

– Jag skulle önska att de andra partierna kunde komma på bra sätt att bättre integrera de asylsökande.

Björn Lindbäck konstaterar att det för hans del är "fel parti" som sitter vid makten och att han därmed inte är nöjd med den politik som förs i dag. Han tycker att frågan om flyktingmottagande tar för stor plats i kommunpolitiken och är kritisk till hur det påverkar bostadssituationen för Luleåborna. Han hänvisar till beslutet om att en fjärdedel av de lediga lägenheterna ska reserveras för asylsökande, ett beslut som har väckt mycket debatt. Samtidigt har politikerna dröjt alldeles för länge med att ta tag i bostadsfrågan på allvar.

– Att man gör något åt det nu är väl så sent. Det är synd om alla som ska ha bostad.

Lena Johansson är en annan Luleåbo som ser äldrevården som en av de viktigaste frågorna. Här måste beslutsfattarna göra mer än i dag, anser hon.

– Personalen går på knäna, nej, de har redan passerat det stadiet. Och åldringarna säger ingenting.

Tord Pettersson tycker att kommunledningen tar för lätt på frågor som gäller vård, omsorg och stöd till samhällets mest utsatta grupper. Gamla, sjuka och psykiskt funktionsnedsatta, till exempel.

– Jag skulle önska att de partier som säger sig värna om välfärden också skulle göra det.

Han har högst personliga erfarenheter av när samhällets skyddsnät inte fungerar. Hans gamla mamma drabbades exempelvis av uttorkning, trots att hon hade hemtjänst. Det ledde till att Tord Pettersson gjorde en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg.

– Personalen har fortfarande hjärtat på rätta stället, men det är i ledet ovanför som det inte fungerar.

Kuriren rekommenderar

Läs mer: Kommunens lösning - sluta ge pengar

Läs mer: Kritik mot Öhmans uttalande

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!