Luleå kommuns förvaltningar är utspridda på olikas ställen runt om i stan. I stadshuset finns det bara palts för tre förvaltningar. Socialförvaltningen håller exempelvis till i gamla lasarettet, i Luleå energis gamla lokaler i Strand och på andra ställen. För barn- och utbildningsförvaltningen och även för flera andra av förvaltningarna ser det likadant ut.
Avdelning fastigheter vid stadsförvaltningen har börjat titta på en lösning på lokalproblematiken.
– Det handlar inte om någon utökning, utan det finns ett behov av att samla ihop förvaltningarna lite mer. Många sitter trångt och får hyra här och där. Vi själva sitter utspridda, både i stadshuset och ute vid Midgårdsvägen, säger Malin Lagervall, planeringschef vid stadsbyggnadsförvaltningen.
Det handlar dock inte om att samla ihop alla förvaltningarna i ett enda stort hus. För det skulle det krävas ett väldigt stort hus. Utan att försöka hitta lokallösningar så att varje enskild förvaltning kan samla sin verksamhet under samma tak.
– Det är bättre och effektivare för verksamheten om man sitter nära varandra, påpekar Malin Lagervall.
Det handlar om ett riktigt stort lokalpussel som ska läggas. Vem som ska flytta vart är dock inte bestämt. Genom omflyttningar kan också lokalytor frigöras. Både socialförvaltningen och barn- och utbildningsförvaltningen huserar i en och samma fastighet vid gamla lasarettet, men båda har även lokaler ute på stan.
Om socialförvaltningen flyttade skulle hela barn- och utbildningsförvaltningen rymmas där. Men då behöver socialförvaltningen nya lokaler. Lösningen för kommunen kan bli att hyra Vattenfalls kontor i centrala stan. De har även tittat på Telias kontor. För under hösten flyttar Vattenfall in i sina nya lokaler på Porsön och Telia flyttar in i nybygget på Västra Varvsgatan.
– Nu då Vattenfall ska flytta har vi varit och tittat på deras lokaler. Det är ett stort gammalt hus och Vattenfall flyttar inte utan anledning. Vi vill få en uppfattning om husets skick och om det skulle krävas stora ombyggnationer. Det är en del i arbetet av att ta fram ett förslag till hur vi kan samla ihop oss, men vi har varken sagt bu eller bä, säger hon och berättar att de även tittat på huset där Telia finns i dag
Om kommunen ska hyra fastigheterna eller köpa dem är inte bestämt, men mycket tyder på att de handlar om att hyra.
Varför bygger ni inte ett nytt stadshus?
– Det tror jag inte är aktuellt, det krävs lite för stora investeringar för det. Den ekonomin har inte kommunen, svarar Malin Lagervall.
Både Telias hus och Vattenfalls hus i centrala stan ägs av fastighetsbolaget Hemfosa. Kuriren har sökt ansvariga för bolaget, men utan resultat.