På 1970-talet var Sjögrens Konditori ett välkänt tillhåll för Luleås medborgare, först på Kungsgatan och senare på Dalagatan. Men när ägaren Rune Sjögren köpte lokalerna invid Svartöleden 1975 växte en ny typ av verksamhet upp. Snart var Club Trivsel namnet på Luleåbornas läppar.

Inledningsvis bestod lokalen av en porrbutik, senare utvidgades verksamheten med sexshower och filmvisningar. Det var en då 23-årig kvinna från Stockholm, senare kallad för "bordellmamman", som på allvar förändrade vad som hände innanför väggarna när hon arrenderade huset från september 1977. Snabbt började rykten cirkulera kring att porrklubben fungerade som bordell.

Norrbottens-Kuriren Martin Lindberg gjorde tidigt ett besök under täckmantel för att undersöka saken närmare.

Artikelbild

– Vår tro var att de utförde sexuella tjänster, det kunde jag inte leda i bevis. Men det fanns privata rum där kunderna kunde få egen behandling på något sätt. Jag tror att vi insinuerade det i artikeln, berättar han.

Han beskriver lokalen som sliten och med kända "ruffelgubbar" som besökare. Bland de anställda kvinnorna hördes bland annat ryska, skånska och rikssvenska.

– Det var fyra–sex kvinnor där, jag gick inte omkring i hela lokalen. Det var en barservering och ett rum hade bara porrfilm, berättar Lindberg.

– Som jag minns det fanns det enkelrum där det gick att boka privat striptease eller eventuellt mer än så.

Artikelbild

Det skulle snart avslöjas att det fanns verksamhet även på övervåningen. Genom en dörr på baksidan leddes besökare upp till samlagsrum där prostituerade kvinnor utförde sexuella tjänster.

När Mauritz Magnusson på NSD ett år senare gjorde samma typ av reportage avslöjades den mörka hemligheten.

– Jag minns det nästan filmistiskt. Jag köpte en lättöl i baren, hade en cigarr och en stor duffel – jag såg ut som en ”typ”, berättar Magnusson.

Club Trivsel hade en salong där biografliknande fåtöljer stod uppradade. Förutom en bar, några bord och "privata rum" innehöll inte bottenvåningen mycket mer.

– Det var ju ett porrframträdande på scenen och det kom fram två tjejer och erbjöd mig samlag, fransk massage och en prislista. Då hade jag fått den dokumentation jag ville och åkte hem och skrev artikeln, säger han.

Avslöjandet ledde till en polisrazzia där ägarinnan och en annan kvinna togs på bar gärning med sexköpande kunder. 15 personer greps, bland annat en pensionär från Gammelstad, en företagare från Piteå och en norsk armékapten. 1980 fälldes "bordellmamman" för koppleri och dömdes till sex månaders fängelse. I förhör uppgav hon att kunderna bestått av allt från politiker, direktörer, SSAB-arbetare och muddringsarbetare från Holland.

– Det fanns ett nätverk bland porrklubbar. Kvinnor åkte runt och pengar bytte ägare, berättar Mauritz Magnusson.

– Jag minns också att det förekom hot. Vi fick hotbrev via chefredaktören, de ville ju att vi skulle sluta skriva om det.

Även efter razzian fortsatte Club Trivsel att driva verksamhet, men gick senare i konkurs.

Läs mer:

Kvinnorna som protesterade mot klubben

Porrklubben: Alla visste vad som försiggick"

Se bilderna inifrån porrklubben