Det föreslår Riksidrottsförbundet till Skolverket. Alpinåkarna har fått pendla till Kiruna och Kåbdalis för träning då inget avtal funnits mellan skidgymnasiet och förre ägaren till Dundret vilket också riskerade att äventyra framtiden för skidgymnasiet.

Förbundets förslag innebär att Lapplands Gymnasium kan ta in 38 elever i båda skidgrenarna de närmaste fyra åren. I Gällivare går eleverna ett fjärde år för att hinna träna i tillräcklig utsträckning.

– Fantastiskt roligt att Riksidrottsförbundet valt att Gällivare kommer att ha RIG-status i skidor längd och skidor alpint för nästa dimensioneringsperiod. Kommunen kommer att göra allt vi kan för att leva upp till de förväntningar Riksidrottsförbundet har på våra anläggningar samt skapa bästa förutsättningar för skidgymnasiets elever, säger kommunalrådet Birgitta Larsson (S).

Den första juli tog Gällivare kommun över Dundrets skidanläggning genom bolaget Dundret Gällivare Fjällanläggning AB. Förvärvet säkrar upp tillgängligheten och träningsmöjligheter för skidgymnasiet. I nära anslutning ligger Hellnerstadion med längdskidspår i toppklass.

– Känns toppen att Riksidrottsförbundet tagit detta beslut. Vi vet att vi har hög kvalité på vårt skidgymnasium både när det gäller längd och den alpina delen. En viktig del för framtiden av Gällivares skidgymnasium är också att vi nu övertagit Dundretanläggningen vilket vi är mycket glada över, säger Jeanette Wäppling, kommunalråd (V).

Skolverket ska slutligt fastställa Riksidrottsförbundets förslag i september.