Men allt slutade lyckligt och jag tyckte att denna film var bland det roligaste jag varit med om. Den upplevelsen delade jag med miljoner barn världen över.

Tre år tog det att göra filmen i Disneys filmfabrik, där många bildmakare var anställda. Bland dessa fanns Gustaf Tenggren (1896-1970), konstnär från Sverige, som i unga år utvandrat till USA och redan gjort sig känd som skicklig bokillustratör.

I höst har Lars Emanuelsson och Oskar Ekman gjort en berömvärd insats med sin bok Gustaf Tenggren – en biografi. Det är ett praktfullt och påkostat verk, rikligt illustrerat med Tenggrens bilder från Disney-filmerna och från ett stort antal barnböcker.

Artikelbild

Gustaf Tenggren illustrerade bland annat Snövit och de sju dvärgarna för Disney.

För alla som är intresserade av animerad film, barnlitteratur och konsthistoria är boken en guldgruva. Tenggren växlade mellan stilarna och betecknas i denna bok som en levande konsthistoria.

Gustaf Tenggren visade tidigt prov på sin konstnärliga talang. Han studerade vid Valands konstskola och kunde redan som 20-åring efterträda den tragiskt omkomne John Bauer och illustrera barnboksserien Bland tomtar och troll.

1920 emigrerade Tenggren och hans fru Anna. De bosatte sig i Cleveland, där också hans konstnärskollega och svåger Rudolf Peterson slog sig ned. Rudolf skulle senare skapa den långlivande serien 91:an Karlsson.

Tenggren fick snabbt massor med jobb som tidningstecknare, han gjorde omslag till Life och fick fin kritik för en akvarellutställning med målningar från Bland tomtar och troll.

Framgångarna förde honom vidare till New York. Han lämnade Anna för Mollie Fröberg, som blev hans livskamrat i fortsättningen.

Tenggren lägger nu grunden till sin berömmelse i USA genom att illustrera sagosamlingar och barnboksklassiker. När Disney vill göra världens första animerade långfilm utifrån Bröderna Grimms saga om Snövit, behöver han fler medarbetare.

Han är på jakt efter europeiskt skolade konstnärer, och Tenggren anställs som inspiratör och stämningsmålare med titeln art director.

Filmen har premiär 1937 och blir en världssensation, en film som både vuxna och barn ser, och den belönas med en Oscar. Tenggren arbetar också med filmerna Pinocchio och Bambi, men vantrivs i kollektivet och lämnar Disney.

Han är en stor individualist och han vill inte spela andra fiolen.

Tenggren fortsätter sin karriär som barnboksillustratör. Han anlitas för billigbokserien Little golden books som gör jättesuccé 1942.

En bok om en hundvalp, The poky little puppy, säljs i nästan 15 miljoner exemplar. Han gör också bilderna till andra populära böcker i serien och är därmed en av världens mest publicerade barnboksillustratörer genom tiderna.

Gustaf och Molly köper en ensligt belägen gård i Maine på 1940-talet, där de kommer att bo livet ut. Framgångarna fortsätter, Tenggren ger ut rader med barnböcker och gör bilder till många klassikerutgåvor.

Little golden books översätts också till svenska och publiceras på femtio- och sextiotalen i serien FIBs Gyllene böcker, och Bonniers ger ut hans Den stora bruna björnen och Sagor ur tusen och en natt.

Egendomligt nog har just ingenting gjorts i Sverige för att uppmärksamma Tenggrens insatser. Ändå är han troligen den svenske konstnär vars bilder har setts av flest människor i världen. Den här fina boken garanterar emellertid att hans konst upptäcks på nytt.