LÄS FLER NÖJESNYHETER PÅ DUONOJE.SE

Det var när Luleåmusikern Hasse Johansson, efter några år ifrån musiken, i våras började spela med bandet First Revival som han insåg att något behövde göras för Luleås livescen för oetablerade rock- och metalband. Och istället för att vänta på att någon annan skulle göra det tog han saken i egna händer och drog igång föreningen BD Rock och Metal.

– Jag reagerade på hur dåligt med publik det var på spelningarna. Dessutom finns det nästan inga spelningar och speciellt inte där musikerna får hyfsat betalt. Så jag drog igång det här för att få livescenen att vakna till liv.

Sagt och gjort. Fredag den 13 januari arrangeras ”BD Rock och Metal Klubb” för första gången på Ebeneser i Luleå. Och om allt går enligt planerna blir det ett återkommande evenemang, berättar Hasse Johansson, något han tror kan vara vägen till framgång.

– Det tror jag är något som har saknats hittills, kontinuitet. Det räcker inte att arrangera något en eller två gånger per år, så vi planerar att köra en klubbkväll i månaden ända fram till sommaren. Och Ebeneser ger väldigt bra förutsättningar, det är en bra lokal där det finns både bar och allt annat man behöver.

Inför premiärkvällen har föreningen bokat tre akter, det blir rock-covers med Luleåbandet Breschladd, doommetal med Umeåbandet Shiver och ett än så länge hemligt ”husband”. Målet med klubben är att kunna erbjuda ett alternativ till en vanlig krogkväll, och Hasse Johansson hoppas på att Luleås rockfans ska nappa.

– Valet mellan att gå någonstans där de spelar förinspelad musik eller någonstans där man erbjuder tre liveband borde vara lätt tycker jag. Vi slår upp portarna 20 och stänger 01, så det finns alla förutsättningar för en helkväll, en krogkväll med livemusik helt enkelt.

På fredagens klubb har man satt åldersgränsen 18 år, men är man yngre kan man ändå komma in i målsmans sällskap då legkontroll inte sker i dörren utan i baren. Och redan den 22 februari är det dags igen, då på en onsdag och utan åldersgräns.

– Vi vill att det ska hända saker under veckorna också så i februari kör vi på en onsdag, då blir det mellan 19 och 23 och med lite poppigare akter.

Om allt går enligt planerna med de första arrangemangen planerar Hasse Johansson att utöka verksamheten ytterligare med tätare klubbkvällar. Och drömmen är att redan till nästa vinter kunna ta med sig tre Norrbottensband på en sverigeturné i BD Rock och Metals regi.

– Jag har en idé som jag håller på och söker sponsorer för, att köpa in en turnébuss till föreningen och varje vinter ta med oss tre norrbottensband och åka på sverigeturné. Det är något jag tror verkligen hade kunnat sätta norrbotten på hårdrockskartan, det hade varit kul om vi skulle lyckas få till. Men just nu håller vi oss ganska jordnära och börjar med det här.

MISSA INGET, GILLA DUO NÖJE PÅ FACEBOOK!