Pressade av åklagarens tunga frågor

När Klara Dahlström kräver en förklaring till varför att dem mordbrandsmisstänkta 27-åringen ändrat sina uppgifter blir svaret: "Vissa saker flyter ihop när det har gått så lång tid."

Ett par timmar efter branden uppstår den där aprilnatten 2016 är flerfamiljshuset utanför Piteå övertänt.

Ett par timmar efter branden uppstår den där aprilnatten 2016 är flerfamiljshuset utanför Piteå övertänt.

Foto: Polisen

Piteå kommun2019-10-14 17:32

Den tredje dagen i rätten blir full av känslor, utspel och ilska. På ena sidan av rättssalen sitter kammaråklagarna Ulla-Karin Lindström och Klara Dahlström. 

De leder målet mot en 27-årig kvinna från Piteå som försvaras av advokat Carolina Nilsson. Hon är misstänkt för att ha försökt mörda sin sambo genom att förgifta honom. 

Hon misstänks också för grov ekonomiska brottslighet och grov mordbrand.

Den sistnämnda punkten avhandlas den här dagen. En anlagd brand i ett flerfamiljshus där även den misstänkta kvinnan bodde med sin familj vid tiden för brottet i april 2016.

Under måndagens förhandlingar riktar Klara Dahlström in sig på att pressa kvinnan. Enligt åklagaren har hon ändrat sina uppgifter under utredningens gång.

Det rör sig bland annat om iakttagelser den där aprilnatten för drygt tre år sedan, påstår Dahlström och hänvisar till det 27-åringen sagt i polisförhör. 

Åklagaren pekar även på helt nya tidsangivelser från kvinnan.

Då har 27-åringen precis berättat att hon var ner i tvättstugan strax före tolv på natten, ett par timmar innan branden startar. 

– Sedan gick jag ut och hämtade pengar. 

Du har sagt lite annat tidigare. Minns du det?

– Nej. 

Klara Dahlström läser då upp vad 27-åringen uppgett i polisförhör. I ett av dem ska hon enligt åklagaren sagt att hon gick ner i tvättstugan 01.00 – bara för att i nästa förhör ändra tidpunkten till halv två.

Dahlström hävdar också att 27-åringen har ändat sina uppgifter om en påstådd iakttagelse av två utländska män i anslutning till brottsplatsen.

Ett påstående som kvinnan bemöter på det här sättet:

– Jag kommer inte ihåg allt jag har sagt under långa och pressade förhör.

På fråga från sin försvarare, förklarar 27-åringen att hon kort efter dramat kopplar ihop branden och en uppgiven skuld till en granne i huset.

Det här är också en omständighet som rör upp av känslor den här förhandlingsdagen, vilket visar sig när grannen går till hårt verbalt angrepp mot 27-åringen.

När lugnet har lagt sig över rättssalen berättar 27-åringen om sorgen över anklagelserna.

– Det känns jättehemskt att de tror att jag ville bränna inne mina barn. Jag älskar dem utöver allt annat, säger hon.

Ulla-Karin Lindström är tydlig i sitt utlåtande när det gäller Carolina Nilssons huvudspår i sitt arbete, att polisen inte gått till botten med uppgifterna om två utländska män i anslutning till brottsplatsen.

– Försvaret vill så tvivel, säger åklagaren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!