Solsken, välfyllda bänkar och folk på ståplats framför scenen på Storgatan. Det var strålande förhållanden när Mikael Leijon från Norrbottens-Kuriren överräckte utmärkelsen Årets Luleåbo till Meta Wiborgh från föreningen Kraftsamling för ensamkommande barn.

– Det är inte vi som fått priset utan det är hela rörelsen, säger Meta Wiborgh.

Den andra pristagaren, Mats Eliasson, kunde inte närvara vid själva prisutdelningen men säger per telefon:

Artikelbild

| Eldsjäl. Mats Eliasson, en av de två som blev Årets Luleåbo.

– Det känns fantastiskt att få ett sådant förtroende och uppskattning för vårt arbete som i början mötte mycket motvind.

När flyktingströmmen var som störst hösten 2015 började Mats Eliasson fundera på han kunde bidra med.

– Då tänkte jag att jag inte hade tid eftersom jag heltidsjobbar. Men så tänkte jag hur jobbigt kan det vara att vara god man. Efter det fanns det ingen väg tillbaka, säger han.

För Meta Wiborgh började också engagemanget för de ensamkommande som god man.

Artikelbild

| Röstat. Jan och Birgitta Wikström i väntan på att vinnaren skulle presenteras. De hade röstat på Meta Wiborgh och Mats Eliasson.

– Men jag har alltid brytt mig om frågor som rör solidaritet, säger Meta Wiborgh.

Mats Eliasson menar att i början förstod inte samhället i stort problemet med de ensamkommande ungdomarna. Många trodde till exempel att de automatiskt fick uppehållstillstånd.

Artikelbild

| Publik. Det var många som ville se vem som blev Årets Luleåbo. Margareta Lövgren hade lagt sin röst på Alice Nyström.

– Omröstningen avspeglar det vi själva känner. Att luleåborna är mer positiva gentemot de ensamkommande, säger Mats Eliasson.

Nu fokuserar föreningen på att hitta lösningar som gör att de ungdomar som fyller 18 år under året ska få stanna kvar i kommunen.

– Samma dag de fyller tar kommunen sin hand ifrån dem, säger Mats Eliasson.

Det innebär konkret att de får packa sin väska och flytta till något av migrationsverkets boende, till exempel i Boden.

Ett budgetförslag som lades fram i förra veckan ger mer pengar till kommunerna för att ungdomarna ska kunna stanna kvar i kommunen. Meta Wiborgh och Mats Eliasson hoppas det betyder en vändning.

De har i en skrivelse till kommunledningen vädjat att de ungdomar som fyllt eller fyller 18 år under 2017 ska få stanna i kommunen även om pengarna inte kommer förrän efter årsskiftet.