I början av juni uppmärksammades handikapptoaletten på den tillfälliga järnvägsstationen i Kiruna. Orsaken, som genererade 200 kommentarer av avsky, var att toapappershållaren var alldeles för långt ifrån för att en person sittandes skulle nå den. Entré Reinhold Brynefall, uppfinnare av en handikappsanpassad lösning för just pappershållare. Situationen uppmärksammades av SVT Norrbotten och till sist syntes Reinhold Brynefall i TV-rutan på landet runt.

– Efter det fick jag ett samtal från Trafikverket där man sade: "Relle åk och installera dina produkter på toaletten", säger "Sko-Relle".

Något som Brynefall uppmärksammat för en herrans massa år sedan och efter att ha försökt få andra att ta tag i saken tog han uppgiften i egna händer. Nu finns olika versioner av pappershållaren på plats runt om i länet, både på Sunderbyns, Gällivares och Kirunas sjukhus, på äldreboendet på Movägen i Kiruna och nu senast i den tillfälliga järnvägsstationen i Kiruna.

Artikelbild

Även ICA Riksgränsen har begärt lokalentreprenörens tjänster, berättar han.

– Nu känns det som att jag äntligen fått mitt genombrott. (skratt)

Norrbottens-Media hängde med Relle ut till det nya stadshuset Kristallen där han finslipar produkten in i det sista. Den utfällbara pappershållaren är återkommande, men nu har Relle även designade armstöden så att de ska vara halkskyddade även för den med blöta händer.

– Det är samma ytskikt som man har på hockeyklubbor, förklarar Relle och visar handtaget som prytts med orden "Reinhold security for you".

Artikelbild

Utmaningen med att vara uppfinnare och egen företagare är man får vara sin egen problemlösare, därför har Relle beställt nya gascylindrar med nytt motstånd så att handtaget ska vara lätta att fälla ned.

– Därför måste jag testa lite olika Newton här, säger Relle och skruvar fast en cylinder.

Artikelbild

Han provfäller ned handtaget några gånger innan han är nöjd.

– Det viktiga med den här uppfinningen är att det ska vara enkelt för den som inte har full rörelseförmåga att komma åt pappret, säger Relle och visar hur armen som håller i toarullen kan fällas fram.