"Psycho girl" börjar med en vanlig utekväll. Agnes träffar en tio år äldre kille som i serien kallas Lillis, de går hem med varandra och en romans tar vid. Men det blir aldrig något lyckligt sagoslut.

I stället kastas Agnes in i en negativ spiral i jakt på respekt och bekräftelse. Hon är redo att förändra sig själv för att vinna Lillis, medan Lillis hellre fokuserar på sina vänner och sin ångest.

– Den är självbiografisk, men det är sanningen på steroider, berättar Agnes Jakobsson, som har valt att behålla sitt eget namn i berättelsen.

Serien utspelar sig i ett svartvitt Stockholm 2013 och Agnes Jakobsson påbörjade seriealbumet för två år sedan under tiden hon studerade vid Serieskolan i Malmö. Till en början var tanken att hon skulle intervjua alla sina ex, men i slutändan fastnade hon bara för det "Lillis" hade att säga.

Det var också ur den konversationen som "Psycho girl" fick sin titel.

– Han sa att "du var ett 'psycho'". Jag tyckte det var väldigt intressant att han hade den bilden av mig, eftersom att jag hade bilden av att jag betedde mig helt rationellt, berättar Jakobsson.

Enligt Agnes Jakobsson fortsatte exet att beskriva henne som galen, medan han pratade om sig själv som logisk. Helt plötsligt var bilden av deras relation fångad i en klassisk stereotyp om manligt och kvinnligt.

Därför ville Agnes Jakobsson förklara vad som händer inom någon som utåt sett framstår som irrationell och konstig.

– Jag tror att jag hade överdrivna reaktioner många gånger, men att det kommer av att man håller saker inne och försöker vara perfekt. En perfekt tjej. Om man sedan fortsätter att behandlas som skit så exploderar det ut i en stor ilska. Det händer för Agnes väldigt ofta, säger hon.

– Det blir så himla konstigt när bekräftelse saknas i en mänsklig relation. Det behovet blir så stort, man vet inte ens om man tycker om den personen, bara att man vill att den ska gilla en.

Agnes Jakobssons intresse för serier började med barnklassiker som "Kalle Anka" och "Min häst", men under tonåren gick hon över till att läsa kvinnliga nordamerikanska undergroundtecknare som Phoebe Gloeckner och Julie Doucet.

– Jag har läst många sådana här serier själv, om kvinnor som berättar om sina erfarenheter av relationer på ett väldigt roligt och mörkt sätt. Jag har alltid velat göra det själv, berättar hon.

Nu har tonårsdrömmen gått i uppfyllelse, samtidigt märker debutanten av nerverna inför "Psycho girl"-släppet.

– Jag vill stjäla hela upplagan och slänga den i sjön, jag tycker att det är så pinsamt att den ska komma ut, säger hon och skrattar. (TT)