Kerstin Wixe har arbetat med radio sedan 70-talet och var med och startade lokalradion i Norrbotten 1977. Hon har alltid varit en aktiv röst i olika kultursammanhang i Norrbotten och får nu lön för mödan. Med motiveringen ”För sina framstående insatser som kulturjournalist” tilldelas hon konungens medalj i blått band.

– Det var en annorlunda upplevelse men roligt. Det är ju roligt att bli uppskattad för det man har gjort i livet, säger Kerstin Wixe kort efter att ha tagit emot medaljen.

Kerstin Wixe har arbetat och bott i Luleå i stort sett under hela sin verksamma tid och tycker att det är bra att Norrbotten också syns i sådana här sammanhang.

– Det är väl egentligen deras uppgift att kunna se vad som händer i hela landet, men vi är ju långt bort så det känns ju roligt att de inte bara tittar i sin närmsta omgivning.

I januari fyller Kerstin Wixe 67 år och får därmed inte jobba kvar på Sveriges Radio, men några planer på att sluta arbeta har hon inte.

– Jag kommer inte att sätta mig ner på en parkbänk, det kommer jag inte göra. Jag kommer ut med en roman i höst och Kontext fortsätter vi säkert med.