Dramatiska vittnesfilmer spelades upp av åklagarna under inledningen av rättegången mot den terroriståtalade uzbeken Rakhmat Akilov, 39 år.

En film visar kaoset som rådde vid Åhléns på Drottninggatan i centrala Stockholm den 7 april. Lastbilen sticker ut ur varuhuset, folk på gatan skriker och släpar bort skadade. När filmen visas tittar Akilov bort. Senare sneglar han upp mot åhörarläktaren.

För många åhörare brister det. Snyftningar hörs och några kramar varandra. De sitter i den angränsande åhörarsalen och följer rättegången på stora skärmar. Några håller varandra i handen. En del har handen för munnen. Andra är tårögda. Tystnad råder. Stämningen är tryckt. Personal delar ut näsdukar.

Första larmsamtalet

Åklagarna spelar också upp det första dramatiska larmsamtalet från ett kvinnligt ögonvittne.

"Ah hallå, Drottninggatan det är en jävel som kör, han i i i kom igen nu, allt allt allt du har till Drottninggatan fort som fan", säger kvinnan.

Hon fortsätter:

"Han mejar ner allt folk nu."

SOS Alarm undrar om människor är påkörda.

"Ja, ja, han kör på folk han är helt galen. Drottninggatan för fan, skicka allt du har. Tryck på knappen för i helvete, tryck på knappen, tryck på knappen", skriker kvinnan.

Hon ser flera skadade. SOS instruerar att påbörja hjärt- och lungräddning.

Namnen lästes upp

Åklagaren Hans Ihrman uppger att dådet genomfördes på 40 sekunder och att det var sekunder som förändrade livet för många.

500 meter, 40 sekunder, 12,5 ton plåt, en hastighet på i genomsnitt 60 kilometer i timmen på en gågata full av oskyddade människor. Det är ett angrepp på många människors liv. Det är också ett angrepp på vårt samhälle, säger Ihrman.

Han anklagar den åtalade för terroristbrott och försök till terroristbrott alternativt framkallande av fara för annan.

Gärningarna har allvarligt kunnat skada Sverige, säger Ihrman.

Åklagaren läser också upp namnen på de fem dödsoffren och namnen på de svårast skadade. Av de som skadats har många fått bestående men som hjärnskador, nedsatt hörsel och amputerat ben.

Akilov lyssnade

Akilov, klädd i häktets gröna kläder, lyssnar när namnen läses upp. Han är kortklippt, har halvlångt skägg och sitter under åklagarens inledning med böjd rygg mellan sina båda försvarare, mittemot domarna och nämndemännen. Akilov lutar sig då och då mot en tolk. Allt som sägs tolkas för honom till ryska.

Rakhmat Akilov medger via sin advokat Johan Eriksson att han tagit lastbilen som han sedan kört ned för Drottninggatan och dödat fem människor och fysiskt skadat tio.

Akilov erkänner terroristbrott, försök till terroristbrott och framkallande av fara för annan, uppger advokaten.

Enligt åklagare så finns omkring 100 personer som är offer för terrordådet. Advokaten uppger dock att erkännandet inte innebär att Akilov erkänner försök till mord på alla offren.

Kontakter med IS

Enligt åtalet är motivet till terrordådet att Akilov ville få Sverige att avbryta deltagandet i den internationella koalitionens krig mot Islamiska staten (IS) i Irak.

Den andre åklagaren i målet, Hans-Jörgen Hanström, uppger att Akilov inför dådet i huvudsak har haft kontakter med personer som befinner sig utomlands. De har inte med säkerhet kunnat identifieras och inte utgjort något omedelbart hot mot Sverige, enligt Hanström.

Utredarna har hittat 16 chattkommunikationer i mobilen som var direkt intressanta i förundersökningen. Hanström beskriver hur Akilov via den krypterade appen Zello kommit i kontakt med personer kopplade till terrorrörelsen IS. En grupp på Zello kallar sig "Vägledning till Islamiska kalifatet".

Säkerhetspolisen har ålagts att kontrollera de terroristrelaterade chattkontakterna, men chattarna har varit svåra att tolka, enligt Hanström. Det är sex, sju språk som pratats, och de har blandats.

I bevisningen mot Akilov finns också olika sökningar som han gjort på nätet, bland annat relaterade till IS. Det handlar exempelvis om en propagandavideo för IS och filmer på Youtube om plikten att utföra jihad.