I slutet av januari satte fiskeribiologen på Länsstyrelsen i Luleå, Stefan Stridsman, länsstyrelsens fiskeutredningsgrupp, ut en räkningsutrustning för just lake i älven vid E 4-bron i Råneå. Att räkna lakens uppvandring till lekplatserna och tillbakagång mot älvmynningen och havet kommer att ge en bild av hur man ska utföra räkningen kommande år.
– Det var ett test, mest för att kolla att utrustningen fungerar. Men prelliminärt kan jag konstatera att den har registrerat drygt 100 lakar, mest i rörelse mot havet, berättar Stefan Stridsman.
Lake har fiskats genom tiderna i Råneå älv från tina eller ark. Nu ska det alltså utredas hur stort beståndet är, vart i älven laken, som är en rödlistad och nära hotad art, leker med mera.
– Vi kommer att sätta ut mätutrustningen tidigare i år, så fort man kan vistas på isen. Tanken är att vi ska mäta under tre säsonger. Helst ska man ha en mätserie på 5-6 år för att få en bra bild av beståndet, säger Stridsman som nämner att uppvandringen är särskilt intressant.
Det datamaterial som samlats in i 2015 års mätning analyseras fortfarande och kan inte ge annat än en prelliminär bild.
– Det går inte att säga något om beståndet av lake med utgångspunkt från den, säger Stefan Stridsman.
Räkningsutrustningen består av en kamera med ekolod som ligger en bit från bottnen i älven. Utrustningen skickar ut signaler. När en fisk passerar studsar signalen tillbaka och registreras på en dator som en bild. Under mätperioden är det mest den vinteraktiva laken som är i farten och på det viset vet man vad som passerar ekolodet.