Doktorsvägen - den rätta vägen

Astrid Erkén, 79, bor vid Doktorsvägen och vården ska bokstavligt finnas nära patienterna, anser hon.

Flexibla vårdställen. "Det kan vara små enheter som är öppna tre dagar i veckan", beskriver Robert Svartholm, Norrbottens läkarförening.

Flexibla vårdställen. "Det kan vara små enheter som är öppna tre dagar i veckan", beskriver Robert Svartholm, Norrbottens läkarförening.

Foto: Josefin Wiklund

Råneå2015-05-05 06:01

Samtidigt pekar läkarfacket på att klockan klämtar för landstinget.

– Nu är flera vårdcentraler utan läkare, eller har knappt läkare. Det är för stressigt och läkarna är inte med i utvecklingsarbetet. Vem vill vara där då? Vad säger att en vårdcentral ska vara öppen åtta till sjutton. Det kan vara små enheter som är öppna tre dagar i veckan. Vi behöver flexibla scheman, och läkare kan jobba i en vårdcentral men också i sjukhus, det förekommer ju. Det ska finnas läkare ute i länet inom räckhåll för patienterna, då behöver vi snarare fler vårdcentraler än färre, beskriver Robert Svartholm, Norrbottens läkarförening.

Bekant med vården, det är Råneåbon Astrid Erkén, som tillsammans med hemtjänsten ansvarar för omvårdnaden i hemmet av maken Bror, 83, drabbad av stroke. Till hälsocentralen/vårdcentralen är det nära.

– Det vore katastrof om den försvinner. Då tar man bort något som fungerar bra, och här finns läkare som känner sina patienter. En läkare kom 1987, en annan 1999. För oss blir Luleå alternativet och en del i de här trakterna kommer att ha sju mil enkel väg, säger Astrid Erkén.

På väg till hälsocentralens mödravård i Råneå är Lina Öberg, som väntar sitt första barn.

– Jag flyttar snart till Ersnäs, då får jag Bergnäset som hälsocentral, jag är van att pendla. Men det är klart att alla som bor här vill ha sin hälsocentral kvar, säger hon.

– Det blir problem för de äldre om Råneå mister hälsocentralen, anser Staffan och Olga Fornberg.

Kuriren och andra länsmedia har redovisat vilka hälsocentraler som kan komma att försvinna.

Luleå: Hälsocentralerna i Mjölkudden, Hertsön och Porsön kan komma att stängas. Närliggande hälsocentraler tar över patienter. Möjligen blir Råneå kvar.

Piteå: Furunäset och Norrfjärden bort. Öjebyn och centrala stan ersätter.

Boden: Sanden eller Erikslund kan komma att stängas.

Kalix: Grytnäs stängs. Sjukhuset ersätter.

Uppgifterna bekräftas inte av de rödgröna i landstinget, som gick igenom förslaget på måndagen.

Det finns inget färdigt förslag, uppger biträdande landstingsdirektören Veronika Sundström. Tjänstemannasidan jobbar vidare och 18 maj får gruppledarna information.

– Jag har inga kommenterar innan dess, säger Kenneth Backgård, sjukvårdspartiet.

Den 27 maj fattar landstingsstyrelsen beslut.

– När vi har MBL-diskussion om det här är det försent för oss att påverka. Då får landstinget ett bristande underlag, säger Robert Svartholm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om