Det var förra måndagen som Ingrid och Ruben Jacobsson upptäckte en 2 meter hög mystisk växt i närheten av sitt hus i Södra Niemiholm utanför Råneå. Efter att ha ringt en vän med goda kunskaper om växtriket kunde de konstatera att det rörde sig om Jätteloka.
– Vi har aldrig varit med om något liknande, säger Ingrid Jacobsson.
Jättelokan förekommer naturligt i sydvästra Asien men har under 1900-talet etablerat sig i Europa. I södra Sverige bekämpas arten aktivt av flertalet kommuner eftersom den kan vara ett hot mot den biologiska mångfalden. Genom sitt täta och höga bestånd tränger den ut annan växtlighet.
– Vi har hållit på och försökt få bort blommorna på dem för att motverka spridning. Hittills har vi klippt av 100 blommor. Vi har varit ute och jobbat varje dag sen vi först såg den, säger Ingrid Jacobsson.
Växten är inte bara ett hot mot den biologiska mångfalden. Den innehåller även växtsaft som kan ge brännskador på människors hud.
– Min systerson fick den där saften på sig för 30 år sedan. Han har fortfarande kvar brännmärken från det, berättar Ruben Jacobsson.
Ruben och Ingrid Jacobsson har efter fynden varit i kontakt med Jordbruksverket och fått information om hur det ska gå tillväga med bekämpningen av växten.
Hur Jättelokan letat sig ända till Södra Niemiholm har Ruben Jacobsson en teori om.
– Flyttfåglarna passerar vårat hus. Vi har matat dem med viltfågelfrö och det var en konstig blandning frö. Jag tror att Jättelokan kommit därifrån. Jag vet inte hur den annars skulle ha tagit sig hit.