I januari 2009 drabbades lantbrukaren Peter Larsson av en våldsam brand i sin anläggning i Södra Orrbyn med förstörd egendom och innebrända djur.
För att göra en lång historia kort så ansökte bonden ifråga, som nu uppför länets största produktionsanläggning för mjölkkor, år 2010 och 2012 om företagsstöd hos Länsstyrelsen. Medel som skulle användas för att bygga anläggningen och installera mjölkrobotar, med mera, för 365 kor. Det blev nej från länsstyrelsen bland annat på grund av dokumenterade brister i skötseln av de djur han har i sin befintliga verksamhet. Det handlar om flera kor som befunnits vara magra. Men bygget sattes igång ändå av mjölkföretagaren.
I dag står den jättestora ladugården nästan klar ute på åkermarken i byn. Det som fattas är inredning och djur så skulle produktionen kunna sätta igång. Men, på grund av länsstyrelsens påpekanden så har bygget i dagsläget stannat upp. En investering, i mjölkbondeavvecklingens tidevarv, på runt 30 miljoner, gapar tom. Det har fått omgivningen att reagera.
En av dem är ordföranden i Råneå och Vitå LRF- avdelning Erland Nilsson, Böle, Råneå, för övrigt boende i samma by som Peter Larsson. Han är kritisk till myndigheternas hållning även om han betonar att visst ska djurskyddsregler efterlevas:
– Den här bonden har arbetat hårt för det här. Han har lagt ned massor av tid, dikat ut marker med mera. Det här är ett så stort projekt och en angelägenhet för hela länet faktiskt. Vi behöver personer med vilda idéer, som sätter igång och vågar. Dem måste man ta vara på och stötta dem.
Han pekar på tappet av mjölkbönder och vikten av en ökad medvetenhet om att Sverige måste öka sin självförsörjningsgrad.
– De areella näringarna måste uppgraderas. Att inte den här ladugården skulle komma i produktion finns inte på kartan, säger Nilsson.
Han säger att han är optimist om att projektet ska kunna gå i hamn:
– I näringslivet ser vi då och då stora rekonstruktioner, det måste gå att göra samma i en areell näring. Länsstyrelsen, kommunerna, LRF och Norrmejerier måste vara goda krafter som hjälper till.
– Vi har inte råd att förlora en sån här satsning, säger Erland Nilsson.
Kuriren har bett om en kommentar från Norrmejeriers ordförande Henrik Wahlberg som svarar:
– Jag kan inte kommentera detta fallet för jag vet för lite om det. Men generellt vill jag säga att all mjölkproduktion som kommer till är jättevälkommen. Oavsett om det handlar om ägarbyten eller nyproduktion, säger Henrik Wahlberg, själv lantbrukare.
Jenny Bucht, handläggare på Landsbygdsenheten som hanterar ansökningar om landsbygdsmedel kommenterar de två avslag Peter Larsson fått på sin ansökan om investeringsbidrag för jättebygget. Avslag på grund av allvarliga brister i djurhållningen, bland annat med kor i dåligt hull, brister som kvarstår år efter år:
– Ett sånt här bygge handlar om storleksklassen 30 miljoner. Det vi kan gå in med är tre miljoner ur Landsbygdprogrammet. Det är ingen rättighet att få dessa pengar. EU har varit mycket tydliga med att de ska gå till dem som uppfyller kraven. Man ska bland annat ha en bra djurhållning. Jag har jobbat med dessa stöd i tio år och det här är det enda avslaget vi gjort på grund av dålig djurhållning under den tiden, säger Jenny Bucht.
På frågan om länsstyrelsen är för stränga i kraven gentemot Peter Larsson säger Bucht:
– Nej, vi varken kan eller vill stödja verksamheter som inte uppfyller svensk lagstiftning om god djurhållning och säker livsmedelsproduktion. Det är ett led i att vi måste värna den lokala maten, den måste vara trovärdig och vi vill värna branschen. Peter Larsson har byggt ett vackert hus, han är bra på att bygga, men för att erhålla stöd måste man även vara en bra djurhållare, säger Jenny Bucht.
Peter Larsson själv förnekar att bygget har stannat upp.
– Vi kommer att börja montera inredningen nu och under sensommaren kommer djuren att finnas på plats, säger han.
Om länsstyrelsens anmärkningar mot allvarliga brister i djurhållningen säger han:
– Jag har inte någon dålig djurhållning och den nya anläggningen är byggd för att sörja för god djurhållning. Sen har länsstyrelsen från första början varit emot bygget. De tyckte det var för stort. De vill att det ska byggas mindre anläggningar, säger Peter Larsson.