– Om vi får igenom våra krav är vi öppna för att stanna, säger Peter Nordgren.
Nordgren (rektor för åk 4-9) började i Råneå i somras men har tio års rektorserfarenhet. Irebjörk (F-3) är inne på sitt tredje år i Råneå.
De berättar att Råneåskolan är inne i ett förändringsarbete för att vända en dålig trend. Problemen handlar om hög elevfrånvaro och låga resultat.
– Vi jobbar hårt för att få ordning på detta och få tillbaka vårdnadshavarnas förtroende för skolan. Det kräver en ökad tillgänglighet på rektorerna, säger Peter Nordgren.
– Arbetsbelastningen är enormt hög. Vi jobbar 10–12 timmar varje dag och har ingen möjlighet till återhämtning. Det är inte hållbart på sikt och det har vi signalerat uppåt under hösten, säger Petra Irebjörk.
Samtidigt har kommunen svårt att rekrytera till lärartjänster, vilket innebär att trycket på ordinarie personal varit hårt. Kommunen har dock rekryterat två socialpedagoger men de har inte hunnit börja ännu. Förutom anställning av två socialpedagoger har rektorerna krävt att kommunen under en övergångsperiod ska tillsätta en tredje rektor så att de får avlastning.
Läs mer: Jättekris – rektorerna har sagt upp sig
Samt att man ska tillsätta två ytterligare förstelärartjänster.
– De skulle vara attraktiva och med hjälp av dem kan man utveckla verksamheten, säger Petra Irebjörk.
Något gehör för de senare kraven har man inte fått.
– Då har vi inte sett något annat val än att lägga våra tjänster i vågskålen. Vi har hela tiden uttryckt att vi kan tänka oss att stanna om vi får rätt förutsättningar, säger Peter Nordgren.
Luleås skolchef Maarit Enbuske beklagar situationen.
– Det är ett jättetråkigt besked. Men det är ju ingen helt ny situation. Vi har haft rektorsbyten där tidigare, säger hon.
Läs mer: Skolorna som får dela på 16 miljoner
Enbuske säger att kommunen under hösten satsat 4,5 miljoner på att förstärka Råneåskolan, så kallade likvärdighetspengar som man fått i statligt stöd.
– Vi har satt in resurser men det tar tid att rekrytera. Vi har anställt två socialpedagoger men den första börjar inte förrän i december.
Rektorerna synar uppgiften.
– Vi kanske har fått ta del av en miljon i extra stöd under hösten, säger Petra Irebjörk.
Maarit Enbuske flaggar dock för att det kan finnas en utväg.
– Det kanske finns möjligheter. Det är ingenting klart men vi arbetar på en lösning.